Miss World vinkar, MIss Kanada väntar på flygplats. Foto: AP Montage: Sveriges Radio
Årets Miss Kananda, Anastasia Lin, kunde inte delta i lördagens tävling eftersom hon inte släpptes in i Kina. Foto: AP Montage: Sveriges Radio

Miss Kanada missade tävling - släpptes inte in i Kina

Anastasia Lin praktiserar Falun Gong som är förbjuden i Kina
1:28 min

Skönhetstävlingen Miss World har i år kommit att handla mer än vanligt om politik. Miss Kanada släpptes nämligen inte in i Kina där tävlingen avgjordes i dag på grund av att hon praktiserar meditationsläran Falun Gong, som är förbjuden i Kina.

I stället för att posera på den tropiska ön Hainan har Kanadas kandidat i skönhetstävlingen Miss World ägnat de senaste veckorna åt att skriva ledare i Washington Post, tala inför den amerikanska kongressen och i intervjuer och uttalanden fördöma det kinesiska kommunistpartiets politik.

Den 25-åriga skådespelerskan Anastasia Lin stoppades i Hongkong då hon skulle flyga till finalen i skönhetstävlingen på den tropiska ön i södra Kina. Hon ska inte ha fått någon motivering till det, men med sin bakgrund i Falun Gong-rörelsen är hon inte välkommen i Kina.

Den moderna meditationssekten Falun Gong spreds i Kina under 90-talets massuppsägningar ifrån statliga arbetsplatser. Sedan sekten öppet utmanat kommunistpartiet stämplades läran som en "ond kult" och anhängare förföljs och grips fortfarande i Kina.

Anastasia Lin är långt ifrån den enda inom kultur- och nöjesvärlden som inte tillåts uppträda i Kina. Bland andra som placerats på listan över icke önskvärda personer finns bland andra skådespelarna Brad Pitt och Harrison Ford och sångerskan Björk som uttryckt stöd för ett fritt Tibet.

I stället för en krona har Miss Kanada genom kontroversen med Kina nu fått en stor egen plattform för att göra reklam för den nya film hon spelar i och som produceras av ett kanadensiskt filmbolag som ägnar sig åt att föra fram Falun Gong-rörelsens ståndpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".