Väljare som stöttar det nybildade socialistpartiet PODEMOS. Foto: Daniel Ochoa de Olza/TT.
Väljare som stöttar det nybildade socialistpartiet PODEMOS. Foto: Daniel Ochoa de Olza/TT.

Den politiska kartan i Spanien ritas om efter valet

Beatrice Janzon: Historiskt val med nya partier
1:13 min

Partido Popular tog hem parlamentsvalet i Spanien. Men trots att partiet blir störst så har det konservativa högerpartiet tappat 4,4 miljoner väljare från förra valet när två nya partier tagit sig in i parlamentet.

– Det är ett historiskt val med nya partier som kommit in i parlamentet, som väntat, säger Beatrice Janzon, Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent.

Partido Popular: 123 mandat (186)
PSEO (socialistpartiet): 90 mandat (110)
Podemos (vänster): 69 mandat (-)
Ciudadanos (liberalt): 40 mandat (-)
Övriga: 28 mandat

När nästan alla röster räknats har det konservativa Partido Popular fått cirka 28,7 procent av rösterna. Det ska jämföras med 44,6 procent i valet 2011.

– Jag ska försöka bilda regering, säger premiärminister Mariano Rajoy (PP) vid midnatt.

Socialistpartiet PSOE kan räkna hem 22 procent av väljarstödet, ett par miljoner färre väljare än sist, och förlorar många mandat i parlamentet.

Efter de två partier som länge dominerat spansk politik kommer de två uppstickarna.

Vänsteralliansen Podemos blir tredje största parti med hela 20,6 procent.

– I dag har ett nytt Spanien fötts. Tvåpartisystemet är över. Nu börjar en ny politisk etapp i vårt land, säger Podemosledaren Pablo Iglesias.

Han upprepade också kravet på att valsystemet görs om så att det blir mer proportionerligt, och därmed inte gynnar de största partierna som hittills.

Mitthögerpartiet Ciudadanos får närmare 14 procent av rösterna.

Inget av partierna har tydligt berättat vilka de vill samarbeta med. Men i spansk media beskrivs Partido Popular och Ciudadanos som ett högerblock, och Podemos och PSOE som ett gemensamt vänsterblock. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".