De protesterande misstror det nya polska styrets avsikter. Foto: Milena Drzewiecka/Sveriges Radio.
De protesterande misstror det nya polska styrets avsikter. Foto: Milena Drzewiecka/Sveriges Radio.

Polska protester när ledare vill ändra grundlagen

Nya domare har svurits in mitt i natten
2:10 min

Den politiska krisen djupnar i Polen. I helgen demonstrerade människor i mer än tjugo polska städer mot vad de ser som inskränkningar i demokratiska institutioner från den nya regeringen. Men regeringen fortsätter genomföra kontroversiella lagändringar och säger sig nu vilja ändra landets grundlag.

"Konstitutionen, konstitutionen" ropar demonstranter på det julgransprydda torget i staden Bielsko-Biała i södra Polen. 

Den sista helgen före jul har gatorna där och i andra polska städer fyllts, förutom av julhandlande familjer, återigen av tiotusentals anhängare till medborgarinitiativet KOD, Kommittén till demokratins försvar. 

På platser som Warszawa, Poznań, Gdańsk, Lublin och Kraków samlades människor för att protestera mot vad de ser som ett växande hot mot landets demokrati. 

Den politiska konflikt som just nu delar Polen i två läger – de som stödjer presidenten och regeringen samt de som anser att bägge hotar det fria, öppna samhälle och måste avgå – har sin kärna i landets konstitution och den domstol som övervakar att den följs när nya lagar införs.

Oppositionen har hela tiden varnat för att regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) kommer att vilja ändra grundlagen för att stärka sin egen position om de kommer till makten, något de själva bestämt har förnekat.

I stället har de bara sagt sig önska rätta till felaktiga utnämningar från den tidigare regeringen.

Men nu har PiS-regeringen, genom att hastigt byta ut flera av domstolens domare och dessutom föreslå en ändring av grundlagen genom vilken hela domstolens sammansättning skulle ändras, fått allt fler att ifrågasätta deras avsikter.

Regeringen är ytterligare misstänkliggjord på grund av tidpunkterna för genomförandet av omtvistade beslut. Nya författningsdomare har till exempel svurits in av presidenten mitt i natten.

Under småtimmarna mellan fredag och lördag gick regeringstjänstemän tillsammans med militärpolis in i ett Nato-anknutet träningscenter för kontraspionage i Warszawa och började avskeda säkerhetspersonal.

Enligt regeringens talespersoner har allt gått till på rätt sätt, men centrets tidigare chef har, liksom den tidigare försvarsministern, kritiserat förfarandet.

Efter nyår kommer Europaparlamentet att hålla en debatt om det politiska läget i Polen sedan ordföranden Martin Shulz liknat Lag och rättvisas agerande vid en statskupp, trots att de tillträtt efter demokratiska val.

Fakta: Valet i Polen
Det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) vann det polska valet stort i oktober och fick med nära 38 procent av rösterna egen majoritet i Polens parlament.

Deras majoritet räcker inte till för att ensamt ändra landets grundlag. De har i vissa frågor sökt allians med den populistiska Kukiz15-rörelsen, som också fick stora framgångar i valet och har som hjärtefråga att ändra Polens valsystem och dela in landet i enmansvalkretsar.

Tillsammans vill de ändra sammansättningen i landets mäktiga författningsdomstol som granskar nya lagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".