Skattunge handel med bensinpump.
Prisskillnaden mellan etanol och bensin är inte lika stor längre. Arkivfoto: Anna Lindgren.

Etanolens uttåg slag mot små bensinmackar

"Osäkerhet inför de politiska besluten"
1:44 min

Många bensinmacksägare som investerat i etanolpumpar förlorar pengar på sin investering nu när försäljningen av etanol minskar kraftigt. Det kan påverka mackägarnas vilja att satsa pengar framöver.

– Pumplagen kan alltså, tyvärr, bli en nackdel till framtida initiativ eftersom man är osäker inför de politiska besluten, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel.

Den så kallade pumplagen innebär att en bensinmack ska tillhandahålla förnybara drivmedel. När lagen kom så innebar det i princip etanolpump.

I början var etanolen relativt sett populär bland bilägare, men den effekten är nu borta. Vissa biltillverkare ska sluta tillverka etanolbilar exempelvis.

Etanolförsäljningen har minskat kraftigt. I oktober halverades försäljningen jämfört med förra året.

En viktig förklaring är att etanolen nu är nästan lika dyr som bensinen, runt 60 öres skillnad per liter på många mackar.

För mackägare som kanske investerat uppemot en halv miljon i en etanolpump, och i vissa fall kanske säljer så lite som 100 liter etanol i månaden, är det en riktigt usel investering.

Det här gör att Robert Dimmlich är orolig kan påverka framtida investeringsbeslut för bensinmacksägarna. Det är framför allt de mindre handlarna som drabbas, menar han.

 – Det är de små handlarna som drabbats absolut hårdast när det gäller etanolen när den nu kommer att klinga av, för det är jag övertygad om att den kommer att göra, säger Robert Dimmlich.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".