Den svartmunnade smörbulten ligger och vilar på botten. Foto: TT.
1 av 2
Den svartmunnade smörbulten är ett hot mot bland annat lax. Foto: TT.
Svartmunnad smörbult fångade i Basel, Schweiz. Foto: Magnus Thorlacius
2 av 2
Svartmunnad smörbult fångade i Basel, Schweiz. Foto: Magnus Thorlacius

Forskare: Främmande fisk borde fångas

"Den tar sig upp i älvarna och äter vad som helst"
4:05 min

Fisken svartmunnad smörbult fortsätter att sprida sig längs kusterna och riskerar slå ut andra fiskar. Forskaren Magnus Thorlacius säger att det är bråttom att ta bort den innan den tar sig upp i den svenska laxälvarna.

Magnus Thorlacius, som jobbar vid Umeå universitet, har forskat på smörbulten. Han har sett att man endast har mellan tre till fem år på sig att stoppa en spridning från att de har kommit till en plats till att de börjar sprida sig därifrån.

– Risken är väldigt stor att den tar sig upp i älvarna och de äter ju vad som helst. Speciellt ägg från andra fiskar så det finns absolut en stor risk.

Den svartmunnade smörbulten hör egentligen hemma i Kaspiska havet och Svarta havet och har spridits till andra hav via fartygens barlastvatten.

Populationerna håller sig normalt på en begränsad yta där fiskarna äter allt den kommer åt och förökar sig i snabb takt. Det är först när det har blivit alltför trångt som några av fiskarna sticker iväg och skapar nya populationer.

Där upprepas mönstret igen och på så sätt sprider den sig längs kustområdena i Östersjön och gör livet svårt för de inhemska fiskarna.

Det var genom att göra studera platser runt Åland där sportfiskare först upptäckte smörbulten 2011 som man nu har kunna kartlägga hur lång tid det tog för den bygga upp en population stor nog så att den börjar sprida sig vidare.

– Tre till fem år tar det, säger Magnus Thorlacius. Det är tidsperioden man har på sig att göra nåt åt invasionen, om man vill göra nåt åt det kan man fiska upp skulle sakta ned spridningen ganska mycket.

Så man måste agera fort när man upptäcker att den börjar?

– Ja det skulle jag säga, desto fortare desto bättre.

Det är en mycket tålig art som klarar av olika temperaturer och olika salthalter. Därför finns det enligt forskarna ingen bortre gräns var den kan etablera sig.

– Den är främst aggressiv. Den förökar sig fort och ju högre densitet desto mer aggressiv blir den och det påverkar ju andra arter, säger Magnus Thorlacius.

Till skillnad från många andra fiskar förökar den sig inte en gång utan upp till sex gånger per år. Hanen stannar dessutom kvar vid boet och vaktar äggen och larverna mot rovdjur. Tack vare det kläcks omkring 95 procent av äggen och en stor del av larverna överlever.

I nederländska vattendrag och har man sett att en simpart har minskat i takt med smörbultens framfart och i svenska vatten befarar man att den tränger undan både tånglake och flundra i bland annat Blekinge.

Dessutom äter den upp musslor och andra filtrerare så att vattnet blir grumligt och svårt att leva i för andra fiskar.

En lösning är att helt enkelt fiska intensivt med exempelvis ålryssjor efter den svartmunnade smörbulten och ta bort dem.

Vi fick upp till 73 per dag i en ryssja på Åland till exempel, säger Magnus Thorlacius. Det går att göra utan att det påverkar andra fiskar negativt, menar han.

Den finns i höga densiteter kring Åland och Gotland och ganska nyligen har den börjat etablera sig i Stockholms skärgård. Men eftersom den också kan lifta långa sträckor via fartygens barlastvatten kan den enligt Magnus Thorlacius potentiellt redan finnas i hamnar högre upp längs kusten.

– Man vet inte säkert, säger han.

Den stora farhågan är om den börjar gå upp i de biologiskt känsliga älvarna. Tomas Brodin, ekolog och forskare vid Umeå universitet, varnar för att smörbulten kan ta sig uppför laxtrappor och nå laxens barnkammare i älvarna.

– Jag är mycket orolig för det, jag tror dessvärre att om vi inte sätter in åtgärder så är jag rädd för att erövringen av norrlandsälvarna kommer att slå ut många populationer av lax och havsöring, just för att den äter rom och yngel på lekplatserna.

Ingen vet ännu inte säkert om den svartmunnade smörbulten kommer att nå laxälvarna och om den gör det vilka skador den i så fall kan orsaka. Men Tomas Brodin anser att det ändå är viktigt att agera nu.

– Tyvärr är det så med invasiva arter att åtgärderna inte sätts in förrän man har sett att de ha gjort skada, och då är det oftast för sent redan, säger Magnus Brodin.

Vad ska man göra då om man fiskar upp den?

– Då ska man bara ta bort den, den måste bara bort, säger Magnus Thorlacius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".