spegling i fönster av Telia Soneras huvudkontor i Stockholm
Telia Sonera säljer av i Centralasien redan 2016, tror analytiker. Foto: Magnus Hjalmarson/TT

Telia kan vara ute ur Centralasien 2016

"Hög sannolikhet för fler affärer 2016"
2:08 min

Telia Sonera bedöms kunna sälja det mesta av sina tillgångar i Centralasien under nästa år. Inte minst efter beskedet att bolaget har en köpare till verksamheten i Nepal.


– Beskedet kom nog lite snabbare än man trott, säger Magnus Dagel på Nordea.

Prislappen på dotterbolaget i Nepal imponerade kanske inte på alla och Teliaaktien sjönk på börsen igår men att en affär redan är på gång ger hopp inför 2016. Stefan Wård som är analytiker på Swedbank trodde tidigare att det kunde dröja två tre år innan Telia Sonera kunde vara ute ur Centralasien men nu tror han på fler affärer nästa år.

– Nu har det gått snabbare än vad vi trodde och sannolikheten att det händer något 2016 är ganska hög, säger Wård.

En stor fråga är vad Telia Sonera ska göra med alla de miljarder kronor som strömmar in till bolaget när det säljer sina verksamheter i Centralasien på grund av korruptionsskandlalerna. Till att börja med 7,5 miljarder kronor från Nepal nästa år. Tre huvudalternativ finns: Investera, betala av på lån eller dela ut pengarna till ägarna är huvudalternativen.

– Betala av på lånen, menar Jan Dworsky, aktiestrateg på Handelsbanken.

Magnus Dagel på Nordea håller inte alls med. Han tycker att Telia Sonera ska sälja allt de äger utanför Norden och Baltikum och ge en massiv utdelning till ägarna.

– Den vettiga strategin är att avveckla ägandet i Eurasien, även Megafon i Ryssland och Turkcell och dela ut det till aktieägarna, inte minst då svenska staten som behöver pengar, säger Magnus Dagel.

En sak som talar emot en utdelning till aktieägarna är hoten om böter i USA för eventuella mutaffärer i Uzbekistan.

Telia Soneras vd Johan Dennelind lovar att återkomma med hur pengarna från försäljningarna ska användas.

– Ja, det stärker ju kassan och balansräkningen och sen ska vi i samband med kvartalsrapporten i januari också tala om vår nya utdelningspolicy som ska gälla 16 år framåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".