kvinna med silvergrått hår och glasögon
FN:s biträdande generalsekreterare Kang Kyung-wha. Foto: Salvatore di Nolfi/TT

Fortsatta attacker mot Syriens civila

FN-chef: "De skyldiga måste hållas ansvariga"
1:37 min

Medan FN:s säkerhetsråd försöker staka ut en plan för vapenvila och framtida val i Syrien fortsätter attackerna mot civila i landet, det framgår av ytterligare en rapport om det humanitära läget inne i Syrien.

– Flera sjukhus, marknader och bagerier att har träffats och nästan dagligen dödas och skadas mängder av civila. De läkare som arbetar för att rädda dem har blivit måltavlor för attackerna och fruktar att symbolerna för Röda Korset och Röda Halvmånen inte längre är det skydd de måste vara, säger Kyung-wha Kang, FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor.

Kang sa att sedan kriget började har minst 240 läkarstationer eller sjukhus attackerats vid 336 tillfällen och 697 läkare och annan vårdpersonal har dödats.

Kang nämnde staden Idlib i norra Syrien, där 43 människor på en marknad dödades i förrgår.

– Förlusten av oskyldiga liv och den godtyckliga förstörelsen av bebodda områden är ett övergrepp och de skyldiga måste hållas ansvariga, sa Kyung-wha Kang.

Såväl hon, som António Gutierres, FNs flyktingkommissarie, sa att det dels fattas pengar för att hjälpa människor inne i Syrien och också dem som flyr.

– Om det fortsätter som nu, fruktar jag inte enbart för flyktingarnas liv utan också för Europa som fristad. Mer restriktiva regler sprider sig som ett virus som riskerar att smitta resten av världen, sa António Guterres.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".