Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få fälls för livsmedelsbrott

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 05.00
"Väldigt frustrerande i det enskilda fallet"
(2:40 min)
Köttfärs i matbutik. Foto: Miljöavdelningen/Örnsköldsvik
Det är framförallt kommuner som gör kontrollerna. Foto: Miljöavdelningen, Örnsköldsvik/TT.

Fortfarande drygt två år efter den så kallade hästköttsskandalen är det bara en bråkdel av alla misstänkta livmedelsbrott som anmäls som leder till åtal.

– Den allra vanligaste formen av livsmedelsbrott är att man inte har tillstånd för sin verksamhet, till exempel ett slakteri eller en restaurang, berättar Maria Florin, jurist och teamchef på Livsmedelsverket.

–  Förutom det finns det en uppsjö av olika brott, till exempel att man kallar något ekologiskt som inte är det eller att man ändrat datummärkningen, säger hon.

I Sverige är det framför allt kommunerna som ansvarar för att kontrollera att livsmedelslagstiftningen följs.

Det är kommunernas livsmedelsinspektörer som ska anmäla till polis och åklagare om de misstänker livsmedelsbrott. Enligt livsmedelsverket gjordes år 2014 totalt 160 åtalsanmälningar, men bara 14 ledde till åtal och 9 av dem till fällande dom.

– Det är ganska komplexa utredningar, och det handlar om bötesbrott. Åklagare och polis måste prioritera som alla andra, och får man in en anmälan om livsmedelsbrott kräver det ganska mycket arbete innan man är klar, säger Maria Florin.

Enligt Livsmedelsverkets undersökning är det dessutom så att flera kommunala kontrollmyndigheter avstått från att anmäla livsmedelsbrott, eftersom de inte ansett att det varit någon mening med det.

– Jag tror att det kan vara väldigt frustrerande i det enskilda fallet, att när vissa företagare missköter sig mycket och en inspektör gör en ordentlig åtalsanmälan, så självdör den, säger Maria Florin

Under hösten har Livsmedelsverket därför träffat Riksåklagaren för att få till gemensamma satsningar för att förbättra samarbetet mellan åklagare, polis och livsmedelskontrollmyndigheterna. Men det krävs mer menar Maria Florin.

– Att man lyfter upp vissa allvarliga, grova brott och ser till att de ger fängelse. Det skulle innebära att åklagare och polis får mer muskler i utredningarna, genom att exempelvis beslagta gods eller häkta misstänkta, vilket de inte kan idag, säger Maria Florin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".