Män i styrelser. Foto: Martina Holmberg/TT, Janerik Henriksson/TT
Män i styrelser. Foto: Martina Holmberg/TT, Janerik Henriksson/TT

Nu införs kvinnokvoter i tyska styrelser

Stora koncerner struntar öppet i kraven
2:18 min

I Tyskland gäller från årsskiftet en obligatorisk kvinnokvot i styrelserna för de allra största bolagen och frivilliga kvoter för något mindre företag . Men många är fortfarande långt ifrån att uppfylla kraven och eftersom det inte blir några sanktioner struntar de öppet i det.

För de hundra största börsnoterade bolagen gäller från och med årskskiftet att minst var tredje nyvald styrelseledamot ska vara kvinna.

Därutöver ska dessa och ytterligare 3 500 företag ta fram konkreta planer för att öka andelen kvinnor i företagsledning och på högre chefsnivåer.

Åtgärderna ska framgå i företagens årsredovisningar.

Stora industrikoncerner, energiproducenter och banker hör till dem som i kommande årsredovisningar tänker nöja sig med en nolla under kvinnokvoten.

Monica Schulz-Strelow är själv företagare och jobbar sedan ett decennium aktivt för en obligatorisk kvinnokvot.

Hon är ordförande för den tyska organisationen Kvinnor i styrelser.

De senaste tio åren har frågan fått allt större gehör, tycker hon, men anser att det fortfarande saknas verklig vilja att agera.

– När det kommer till att omsätta orden i handling, då är det slut på välviljan för då blir kvinnor till konkurrenter, säger Monica Schulz-Strelow.

Hon beklagar att den nya lagen inte omfattar några sanktioner för dem som bryter mot reglerna.

Men för att få fart på en förändring efterlyser hon framförallt fler positiva förebilder, såväl kvinnor som män och företag som lyfter fram vinsterna med en jämnare könsfördelning.

– Innovativa företag har ofta fler kvinnor i ledande funktioner, säger Monica Schulz-Strelow.

– Fler kvinnor ger fler perspektiv, olika sätt att formulera och lösa problem, som i förlängningen gör företaget både lönsammare och mer attraktivt att jobba i.

På frågan om den mansdominerade koncernen Volkswagen inte hade trasslat in sig i avgasskandalen om det funnits fler kvinnor i ledningen, säger hon att det i alla fall hade bidragit till ett annat klimat.

– Mönstret att blint lyda en stark ledarfigur bryts när fler kvinnor kommer in bilden, som ställer frågor på ett annat sätt, som inte ingår i de manliga nätverken och som inte är lika riskbenägna som många män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".