Sedlar på tvättlina. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Myndigheter har svårt att upptäcka svarta pengar

"Illegala pengar finns redan på konton"
2:14 min

Samhällets åtgärder mot illegala pengar räcker inte eftersom de bara kommer åt en del av pengarna. Den slutsatsen drar Brottsförebyggande rådet i en rapport till regeringen om penningtvätt.

– Det är ju allvarligt för det är ju väldigt viktigt att vi på olika sätt ser till att det inte lönar sig att begå brott - att man då inte kan dra nytta av sina brottsvinster till lyxkonsumtion eller investeringar, och därför också triggas att fortsätta med brottsligheten. Det här är ju ett sätt att bekämpa brottslighet på - ett annat sätt än att gå på de specifika brotten, säger Lars Korsell, forskare på Brå.

Det är på uppdrag av regeringen som Brottsförebyggande rådet gjort genomgången av illegala pengar i samhället.

Och en slutsats är att en stor del av de åtgärder som finns idag syftar till att upptäcka och kontrollera så att svarta pengar inte kan föras in i det finansiella systemet - när verkligheten ser ut så att en stor del av pengarna redan finns där.

– Den stora mängden illegala pengar finns redan inne på konton i banker. Det är inte så som man ofta tror när det gäller penningtvätt, att pengar ska in i de finansiella systemen och att man ska försöka hindra det, utan pengarna finns redan där.

– Och det har att göra med att den ekonomiska brottsligheten genererar väldigt stora pengar. Dessutom är det ju så att även organiserad brottslighet är mer och mer intresserad av företag. Och det har att göra med att man måste idag ägna sig åt bedrägerier för att komma över pengar, till skillnad från tidigare.

– Då kanske stölder och rån och så var en större fråga. Men har man ett företag då har man också konton och då finns pengarna där, säger Lars Korsell.

Samtidigt är det enligt Brå:s rapport också så att mycket illegala pengar inte alls kommer i kontakt med de finansiella systemen, utan investeras kontant i affärer mellan kriminella.

– När det gäller de pengar man verkligen kommer åt så är det ju en rännil, jämfört med de stora belopp som det handlar om. Det är ju väldigt lite pengar man kommer åt, säger Brå-forskaren.

Slutsatsen är att det - om samhället ska komma åt mer illegala pengar än idag - krävs en rad olika åtgärder. Enligt Lars Korsell kan det till exempel handla om ändrad lagstiftning, större krav på banker och finansinstitut och om att polisen behöver ändra sina arbetsmetoder.

– Det handlar om att styra kontrollverksamheten på ett lite annorlunda sätt och om polisens arbete. Även privata näringslivet kan agera på ett annorlunda sätt, och det kan också behövas lagstiftning. Så det är ett paket som behövs, säger Lars Korsell på Brottsförebyggande rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".