Foto: Ilyas Akengin/TT.
Det rådande läget har lett till protester. Här i staden Diyarbakir. Foto: Ilyas Akengin/TT.

Våldet trappas upp i Turkiet

Katja Magnusson om situationen i sydöstra Turkiet
2:37 min

I somras bröts vapenvilan mellan den turkiska staten och PKK-gerillan. Nu trappas våldet i sydöstra Turkiet upp ytterligare - sedan förra veckan genomför militär och polis en omfattande operation.

– Stridsvagnar beskjuter bostadsområden med artilleri och hittills har tiotusentals flytt och lämnat städerna i sydöstra Turkiet. Man talar om att det inte finns el och vatten. Dessutom kan ambulanser inte komma fram till de här områdena och det sprids bilder på familjer som sitter och gömmer sig i källare, säger vår korrespondent Katja Magnusson.

Hon berättar att det just nu råder ett väldigt svårt läge för civilbefolkningen i sydöstra Turkiet. Enligt människorättsorganisationer har fler än 100 människor dödats under de senaste månaderna, exempelvis när de lämnat sina hus.

Så sent som i går kom människorättsorganisationen Human rights watch med en ny rapport där man granskat 15 dödsfall närmare och bland annat intervjuat anhöriga och talat med olika organisationer.

– Efter det så uppmanar de den turkiska regeringen att se till att säkerhetsstyrkorna omedelbart stoppar användningen av överdriven kraft, som man uttrycker det, och att man ska utreda dödsfall och skador, säger Katja Magnusson.

Samtidigt uppmanar organisationen unga PKK-anhängare som grävt diken och byggt barrikader att ta bort dessa eftersom det kan få negativa konsekvenser för civila, exempelvis när ambulanser inte kan sig fram.

I dag åker ledaren för de prokurdiska oppositionspartiet HDP, Selahattin Demirtas, till Ryssland för att träffa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Besöket sker i en milt uttryckt känslig period – sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan har relationerna mellan länderna försämrats avsevärt.

– Besöket ska nog ses i ljuset av det också. Sergej Lavrov har sagt tidigare att man kan vara beredd att stötta kurdiska styrkor i Syrien som strider mot IS. Så det här besöket får nog ses i den större politiska bilden i hela Mellanöstern och då de här mycket försämrade relationerna mellan Ryssland och Turkiet, säger Katja Magnusson.

Vilka reaktioner kommer på besöket?

– Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu har kritiserat tidpunkten för besöket. Han har sagt att det här kommer vid en olämplig tid. Det har även kommit ut från besöket att HDP-ledaren i samband med besöket har kritiserat att Turkiet sköt ner det ryska planet, så det kommer nog komma fler reaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".