Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

C: Id-kontroller fel väg att gå

När beslutet att införa id-kontroller togs röstade S och MP för med stöd av SD som röstade för. V och C röstade emot. Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, framhåller att ensamkommande barn drabbas särskilt hårt.

– Det är som vi pekat på flera gånger att det är de mest utsatta som kommer att drabbas hårdast. Ofta är det de som antingen inte fått ut id-handlingar från början eller inte fått med sig sina handlingar, säger hon.

– Många av de ensamkommande har levt hela sina liv i exil i Iran och blir nu uttryckta därifrån och får inte längre stanna, de har aldrig fått någon id-handling. Detsamma gäller många ungdomar som skulle tvångsrekryteras till militären om de försökt få ut en id-handling, säger Johanna Jönsson.

Ekot har sökt Miljöpartiets språkrör Åsa Romson för en kommentar. Hon hälsar via sin pressekreterare att hon inte kan kommentera frågan.

Åsa Romson hänvisar till justitieminister Morgan Johansson, men han vill inte ställa upp på en intervju i Ekot och har via sin pressekreterare sagt att ”antalet asylsökande måste minska och då får de som inte har id söka asyl i andra länder. Det gäller alla, så id-kravet är inte riktat mot någon särskild grupp."

Centerpartiet avviker från övriga borgerliga allianspartier i frågan. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha id-kontroller men under ett halvår istället för tre år som regeringen fick riksdagsbeslut på.

Johanna Jönsson och Centerpartiet anser att kravet på id-handlingar är helt fel väg att gå.

– Från vår sida har vi under ett års tid presenterat åtgärder som handlar om att minska kostnaderna, öka effektiviteten i systemet, se till att människor som faktiskt kommer hit med mycket kraft får möjlighet att också använda den kraften till att komma i arbete och så vidare.

– Vi har presenterat en mängd åtgärder för det här. Och det är där man borde lägga kraften på att förbättra systemen. Det finns så otroligt mycket att göra och människor kommer att försörja sig själva och då har vi ju inte längre det här problemet, säger Johanna Jönsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".