Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Syriens utrikesminister Walid al-Mouallem i samtal med Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking i dag. Foto: Mark Schiefelbein/AP
1 av 2
Syriens utrikesminister Walid al-Mouallem i samtal med Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking i dag. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Syriens utrikesminister Walid al-Mouallem i samtal med Kinas utrikesminister Wang Y i Peking i dag. Foto: Mark Schiefelbein/AP
2 av 2
Syriens utrikesminister Walid al-Mouallem i samtal med Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking i dag. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Syrien redo att delta i FN-ledda fredssamtal

Cecilia Uddén: Båda sidor har dämpat retoriken
2:31 min

Den syriska regimen är redo att delta i fredssamtalen som ska äga rum i Genève i januari.

Det meddelade Syriens utrikesminister Walid al Moualem i dag på julafton under ett besök i Kina.

Den syriska regimen är redo att delta i fredssamtalen som ska äga rum i Genève i januari. Det meddelade Syriens utrikesminister Walid al Moualem i dag på julafton under ett besök i Kina.

Uttalandet tyder på att den syriska regeringen räknar med att gynnas av fredsplanen.

Walid al Muallem sade att han hoppas att fredssamtalen i Genève ska leda till en nationell samlingsregering i Syrien och det lät inte som om han hade tänkt att de nuvarande makthavarna skulle uteslutas ur Syriens framtida ledarskap.

För en knapp vecka sedan ökade hoppet om en politisk lösning för Syrien, när FN för första gången på de fem år som konflikten pågått, lyckades enas om en fredsplan. En resolution om vapenvila, förhandlingar och val inom 18 månader antogs av ett enhälligt säkerhetsråd.

Med nödvändighet blev resolutionen en kompromiss mellan motstridiga ståndpunkter. Man undvek till exempel den centrala tvistefrågan om Bashar al Assads framtid - där USA, EU och de sunnimuslimska länderna tidigare varit orubbliga i sitt krav på att han måste bort, medan Ryssland och Iran försökt få bort Assads regim.

Båda sidor har nu dämpat retoriken. Man talar om en övergångsperiod där Bashar al Assad sitter kvar fram till dess att val hålls. USA och EU räknar kallt med att han inte överlever ett demokratiskt val övervakat av FN där alla syrier ska ha rätt att delta, inklusive de 4 miljoner som befinner sig i exil.

Syriens ja till fredssamtal med de olika oppositionsgrupperna är ett tecken på att regimen känner sig självsäker. Den islamiska staten IS brutalitet har inneburit att kritiken mot Assad dämpats. Och Rysslands bombningar i Syrien har stärkt regeringsstyrkorna. Rysslands bombningar i Syrien, har kritiserats allvarligt av bland annat Amnesty International, men på marken har de bidragit till att stärka Syriens regeringsstyrkor.

Ryssland, Iran och Kina har också bedrivit en framgångsrik diplomatisk kampanj för att få världssamfundet att fokusera mer på Islamiska staten IS brutalitet än på den syriska regimens bombningar av civilbefolkningen.

Med över 4 miljoner syrier på flykt och över en kvarts miljon dödade sedan inbördeskriget bröt ut, säger många kommentatorer att vilken fred som helst är bättre än detta krig som bidragit till att en hel generation unga muslimer radikaliserats, Europas solidaritet och grundläggande värderingar utmanats och att hat och islamofobi kraftigt ökat i världen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".