Bakom fängelsegaller sitter de två unga burmeserna.
Foto: AP

De två burmeserna döms för mord till dödsstraff

"Min bror David stod alltid för rättvisa"
1:58 min

De båda 22-åriga burmeserna döms för mord till dödsstraff. De två burmesiska migrantarbetarna misstänks för att ha mördat två brittiska turister på den Thailändska ön Koh Tao för drygt ett år sedan.

Men människorättsgrupper dömer ut polisutredningen och menar att männen är utsedda syndabockar.

Brodern till den mördade mannen säger att han är nöjd med domen och att rättvisa nu skipats.

"Min bror David stod alltid för rättvisa och i dag har rättvisa skipats" sade brodern till den mördade 24-åringen.

Men många ställer sig mycket tveksamma om det verkligen är rätt personer som dömts för de bestialiska morden på stranden den där septembernatten förra året.

De båda britterna, en 24-årig man och en 23-årig kvinna, hade träffats på ön och hade gått ner på en strand på ön Koh Tao. Dagen efter hittades de båda brutalt mördade på stranden.

Den lokal polisen gjorde mängder av misstag i början av utredningen som till exempel att inte spärra av brottsplatsen. Där kunde turister och lokalbefolkningen kliva omkring i dagar. Polisen gick också ut med den ena teorin efter den andra, till exempel att det varit en ryggsäcksvän till den mördade mannen som var skyldig.

Men när undersökningsteamet kom upp med att sonen till en mycket inflytelserik thailändare på ön var misstänkt då förflyttades undersökningschefen och därefter lades det spåret ner.

Samtidigt greps de två migrantarbetande burmeserna som bara inom någon dag erkände brottet; detta utan att någon advokat hade varit närvarande.

De har sedan tagit tillbaka erkännandet och berättat att de blev torterade och hotade att erkänna brottet, något som polisen förnekar.

De DNA-bevis som lagts fram har förkastats av ledande specielister i både Thailand och utomlands och försvarets önskemål om att utföra nya test på en oberoende klinik har avslagits.

Polisledningen satte utredningen under stark press då man inte på något sätt ville att landets viktiga turistindustri skulle påverkas, den hade redan fått sig en törn av militärkuppen några månader tidigare.

Människorättsgrupper säger att mönstret med undermåliga polisutredningar och dömda migrantarbetare blir allt tydligare i Thailand. Domen kommer att överklagas säger de båda dömdas advokater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".