De skapar jul för alla

Solidaritetsjul
1:49 min

Julafton firar många tillsammans med den närmaste familjen. Men det finns också de som skapar firande för alla. Två av dem Magid och Berith i Stockholm.

Bakom disken i en liten kvartersbutik i södra Stockholm står Majid iförd en röd tomteluva med tre blinkande stjärnor. För några veckor sedan satte han upp en skylt på dörren till sin butik där han bjöd in som ville till julfirande.

– Det är tjugonde gången jag är här på julafton. Jag tänkte att det är många som är ensamma, de kan väl komma hit, säger Majid.

Längs med väggarna i den 87 kvadratmeter stora affären sitter foton av Majids stamkunder uppradade.

Många av dem som pryder väggarna står nu och tar för sig av julbordet som dukats upp ovanpå frysdiskarna. En av dem är Inger Margareta Eriksson.

– Sedan min man dog kommer jag hit varje dag. Jag känner mig ensam därhemma. Här kan jag koppla av, prata med folk. Jag tycker att det är härligt.

Annonssidan Blocket har i år varit full med annonser om julfirande.

En av alla som beslutade sig för att lägga ut en var Berith Ljungström. 

– Jag ville ge den där familjära familjejulen, som jag tycker att jag alltid har haft, men som andra kanske inte har haft, så då ville jag dela med mig av den.

Det var så många som hörde av sig att hon inte hade plats för alla.

– Jag har förmedlat många kontakter till familjer som har gjort likadant, det här har blivit som ringar på vattnet och spridit sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".