Afghanska styrkor är under hårt tryck från en talibanoffensiv i Helmandprovinsen. Arkivbild: Abdul Khaliq/AP/TT.
Afghanska styrkor är under hårt tryck från en talibanoffensiv i Helmandprovinsen. Arkivbild: Abdul Khaliq/AP/TT.

Centrum för opiumhandeln åter i afghansk kontroll

"Osäkert läge sedan Nato drog tillbaka sina styrkor"
1:58 min

Afghanska styrkor har tagit tillbaka kontrollen i staden Sangin i Helmandprovinsen, sa den Afghanske inrikesministern sent igår kväll. Samtidigt uppges minst 50 talibaner ha dödats inklusive en hög militär talibanledare.

 


 

Striderna i Helmandprovinsen har pågått i veckor men intensifierades den senaste veckan och i onsdags gick talibanerna ut och sa att de hade kontroll över staden Sangin där det bor cirka 14 000 människor.

Samtidigt skickade den vice provinsguvernören ut ett nödrop via social medier där han bad om hjälp.

– Får vi inte det är risken stor att hela provinsen faller i talibanernas händer, sa han till nyhetsbyrån AP.

Hjälp kom i form av amerikanska flygattacker samtidigt som afghanska helikoptrar släppte ned mat och ammunition till de afghanska trupperna som var instängda, omringad av talibaner, på en militärbas.

Dessutom anlände en liten trupp brittiska soldater, för att som de själva sa, ge moraliskt stöd till de afghanska soldaterna.

Men talibanerna har kontroll över det mesta i Helmandprovinsen, förutom centralorterna.

I provinsen odlas det mesta av världens opium och just Sangin är centralorten för opiumhandeln. En näring som bekostar talibanernas verksamhet och som sägs vara värd runt tre miljarder US-dollar om året.

Det om nu händer i Helmandprovinsen vittnar om hur osäkert läget blivit i Afghanistan allt sedan Natos tillbakadragande förra året. 

Talibanerna har åter vuxit sig starka. I september lyckades de för första gången på 14 år ta kontrollen över den stora staden Kunduz i norra Afghanistan. Även den gången krävdes hjälp av amerikanskt flyg för att den afghanska militären skulle kunna återta staden. 

Striderna i Sangin är inte helt över då flera talibaner gömt sig bland civila i staden. Men både civila på plats och den afghanska inrikesministern säger till nyhetsbyråer att de afganska trupperna åter har kontrollen av staden. 

Samtidig gör Afghanistans president Ashraf Ghani nya försök att få igång fredssamtalen med talibanerna. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".