En man går vadandes på översvämmad gata i West Yorkshire.
En man går vadandes på översvämmad gata i West Yorkshire. Foto: AP

Översvämningar i nordvästra England - byar har evakuerats

I en by rasade en pub sedan grunden försvagats
1:31 min

I nordvästra England, har flera byar evakuerats i dag. Stora områden står under vatten i de värsta översvämningarna i mannaminne. Och regnet fortsätter.

I en av många videofilmer som går att se på sociala medier i dag, vadar räddningsarbetare omkring i midjedjupt vatten och drar gummibåtar efter sig som de använder för att föra människor i säkerhet undan vattenmassorna.

I nordvästra England har tre olika byar evakuerats. I sju olika områden har den statliga vädermyndigheten utfärdat den högsta varningsnivån, den då det finns fara för liv.

I städer och byar har gatorna förvandlats till floder. Husen är översvämmade. I en by rasade en pub sedan grunden försvagats av vattenströmmarna. Flera broar har rasat, och andra är avspärrade på grund av rasrisken.

Också de sydöstliga delarna av Skottland, samt de nordliga delarna av Wales har drabbats. Ett område i Wales går inte längre att nå eller komma ut ifrån, eftersom alla vägar som leder dit har drabbats av skador som gör dem ofarbara.

Från flera drabbade områden rapporteras att vattennivåerna nu är högre än vad som någonsin tidigare uppmätts.

Det här är tredje gången som områdena drabbas av översvämningar sedan början av december. Nu har nya regnmassor dragit in. Eftersom marken redan är vattenmättad och floderna fyllda, kommer effekterna av ytterligare regn blixtsnabbt.

Och regnet fortsätter. Enligt meteorologerna kan det fram till i morgon bitti komma lika mycket regn som under en normal månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".