Bröder till den ihjälskjutna kvinnan, Bettie Jones, kramar om varandra efter beskedet om dödsskjutningen. Foto: Abel Uribe/TT.
Bröder till den ihjälskjutna kvinnan, Bettie Jones, kramar om varandra efter beskedet om dödsskjutningen. Foto: Abel Uribe/TT.

Chicagopolisen ifrågasätts igen efter ny dödskjutning

En svart man och en 55-årig fembarnsmamma sköts ihjäl
1:58 min

Polisen i Chicago får nya frågor efter att en polis igår skjutit och dödat två afro-amerikaner.

Polisen i Chicago kallades till ett hus där det fanns en våldsam tonåring med psykiska problem. När poliserna sedan var på plats dödades både tonåringen och en granne till familjen.

USA:s justitiedepartement granskar redan polisen i Chicago, efter en annan, tidigare dödsskjutning av en svart tonåring.

I en ljudupptagning bekräftar en polisman för larmcentralen att två människor skjutits av polisen i västra Chicago. Båda offren var afro-amerikaner.

Quintonio Legrier, en 19-årig student använde ett basebollträ för att slå i dörren till sitt rum tidigt i går morse och en släkting som var rädd ringde polisen och bad om hjälp. Tonåringen hade psykiska problem.

När polisen kallats till huset bad pojkens pappa en granne på våningen under att öppna entrédörren till fastigheten, så att polisen kunde komma in.

Polisen dödade också grannen, 55-åriga fembarnsmamma Bettie Jones. De anhöriga är övertygade om att hon sköts av misstag.

Polisen har ännu inte redogjort för sin version av händelseförloppet, men polisen i Chicago är redan hårt kritiserad för att diskriminera afro-amerikaner.  

Många svarta har vittnat om rasistiska poliser som diskriminerat och misshandlat dem. Polisstyrkan i Chicago är den näst största i USA efter New York.

Kritiken tog nationell fart nyligen i samband med att myndigheterna efter mer än ett år motvilligt offentliggjorde en video från en annan dödsskjutning av en svart tonåring.

17-årige Laquan McDonald ser på videon ut att springa bort från polisen när han dödas med 16 skott.

Videon ser ut att visa ett helt annat händelseförlopp än det flera av de närvarande poliserna beskrivit.

Sedan videon publicerats har Chicagos polischef tvingats avgå och det finns också krav på att borgmästaren ska avgå. Justitiedepartementet har inlett en granskning

Gårdagens båda dödsskjutningar kommer att väcka nya frågor, inte minst från de anhöriga som vill veta varför polisen sköt kvinnan som öppnade dörren och bestämde sig för skjuta mot en mentalt störd person.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".