Äldre man snyter sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Snart är influensaboomen här

Influensaboomen snart här
1:24 min

När helgerna är över kommer människor tillbaka till jobbet, och med väntas även årets influens nå sin höjdpunkt. Personer över 65 år, gravida, den som lider av kroniska sjukdomar eller har sänkt immunförsvar rekommenderas vaccinera sig.

– Det vanligaste är att det drar igång på allvar i slutet av januari och februari. Trettiosju procent av dem som är över sextiofem år har tagit vaccin i år vilket är en bra siffra för att vara så tidigt på säsongen, säger Anders Wallensten biträdande stadsepidimolog på Folkhälsomyndigheten.

– De indikationer vi har från södra halvklotet är att det är bra matchning mellan de cirkulerande influensastammarna och de som finns i vaccinet. Om det är ett värre influensavirus än vanligt kan man aldrig riktigt förutse.

Smittan av influensa är mycket stor, en del av dem som smittas riskerar att bli allvarligt sjuka. Skyddet mot influensa är 50-80 procent om man är ung och har ett intakt immunförsvar.

Det innebär att hälften eller fler av de äldre kan bli sjuka trots vaccination. Influensan är en av våra vanligaste dödsorsaker, enligt Folkhälsomyndigheten.

– De som avlider av influensa får inte diagnosen influensa utan de kan avlida i sviterna av influensa till exempel i hjärtsvikt eller en bakteriell lunginflammation.

– Många som dör i en annan diagnos kanske inte varit medvetna om att det varit influensan som utlöst det hela. Man kan däremot jämföra dödsstatistik och influensastatistik och se att det finns ett samband mellan överdödlighet och när influensan inträffar, säger Anders Wallensten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".