Turkisk militär vid gränsen mot Syrien. Foto: AP
Turkisk militär vid gränsen mot Syrien. Foto: AP

Tysk opposition riktar kritik mot insats i Turkiet

Die Linke: Det är helt fel signal
1:58 min

Fler tyska soldater ska skickas till konfliktområdet utmed den turkisk-syriska gränsen.

Till skillnad från den tidigare Syrien-insatsen, har det här beslutet fattats utan parlamentets godkännande - något som väckt stor irritation hos många förbundsdagsledamöter.

Det handlar om ett antal av försvarsalliansen Natos radarspaningsplan, så kallade Awacs, som ska användas för att övervaka den turkisk-syriska gränsen. Flygplanen är stationerade på en Nato-flygbas i västra Tyskland och tyska militärer utgör en tredjedel av besättningen.

På fredagskvällen, innan juluppehållet, informerade regeringen per brev de berörda utskotten om den tyska medverkan.

Medverkan omfattar inte stridshandlingar utan syftar enbart till att hämta in information. Eftersom syftet med insatsen är att stödja allianspartnern Turkiet ansåg de ansvariga försvars- och utrikesministrarna inte att det, som annars vid militärinsatser, krävs ett godkännande från förbundsdagen.

Det här har väckt stor irritation hos oppositionen.

– Frågan är vad syftet med uppdraget är och vad informationen som radarplanen hämtar in, ska användas till. Här förväntar vi oss tydliga svar från regeringen, säger Tobias Lindner, försvarspolitisk talesperson för de Gröna.

Vänsterpartiet Die Linke vänder sig principiellt mot uppdraget.

– Regeringen skickar tyska soldater för att stödja Turkiet. Det är helt fel signal, säger Michael Leutert från Die Linke, som befarar att insatsen kan komma att missbrukas i konflikten med kurderna i Turkiet.

Hur många plan som är aktuella och när de ska sändas till Turkiet är fortfarande oklart.

Också från försvaret kommer kritik mot ständigt fler insatser. Samtidigt är det svårt att rekrytera soldater och det finns stora brister på utrustningssidan.

– Läget i omvärlden och förväntningarna på vad vi ska göra har förändrats. I nuvarande skick klarar vi inte längre av uppdraget, säger André Wüstner, ordförande för de anställda inom den tyska försvarsmakten, som uppmanar försvarsministern att förbättra såväl personal- som materialförsörjningen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".