Totalförstört hus i Rowlett, Texas. Foto: David Warren/TT
Totalförstört hus i Rowlett, Texas. Foto: David Warren/TT

Extremt väder på många håll i världen

Omfattande stormfront
2:41 min

Det är inte bara i Sverige det har varit dåligt väder den senaste tiden. På flera håll runt om i världen har människor drabbats av extrem väderlek. I USA har minst 43 människor omkommit på grund av vädret.

Invånare i USA, Sydamerika, och Storbritannien, har de gångna dagarna fått erfara vädrets makter.

I USA har en omfattande stormfront orsakat stor förödelse. Ovädret har resulterat i översvämningar, snöstormar, och kraftiga tornador. I Texas har minst elva människor omkommit till följd av tornadorna. Hus totalförstördes, och bilar blåstes av vägarna. Värst drabbades Dallasförorten Garland, minst åtta personer ska ha omkommit där. Runt 600 hus skadades eller totalförstördes. 

– Det är Guds nåd, jag är väldigt tacksam. Min fru jobbar inte så långt härifrån. Om jag inte hade ringt och varnat henne hade hon varit här, och mina barn hade med varit här, säger en gråtande man boende i området till tvkanalen CNN.

Precis som i Sverige har den gångna helgen varit en stor resehelg i USA, då folk tog sig hem efter julfirandet. Men på grund av vädret var resekaoset omfattande. Miljontals människors hemresor påverkades. Ovädret drabbade 21 delstater i USA. Motorvägar har svämmats över och stängts av, och hundratals flyg har fått ställas in.

I delstaterna New Mexico, Texas, Missouri, Alabama, Mississippi, och Georgia har katastroftillstånd utlysts. Den vanligtvis varma delstaten New Mexico drabbades av kraftigt snöfall, med meterhöga snödrivor. I Missouri omkom minst åtta personer i plötsliga översvämningar.

Ovädret i USA pågår fortfarande och myndigheterna befarar fler dödsfall.

Men det är inte bara USA som drabbats av oväder. Även Sydamerika har drabbats hårt av kraftig nederbörd. Paraguay, Argentina, Uruguay och Brasilien upplever just nu de värsta översvämningarna på femtio år. Över 150 000 människor har evakuerats från sina hem. Värst drabbat är Uruguay, där 130 000 personer har evakuerats.

Myndigheterna i de berörda länderna har än så länge bekräftat att minst sex personer har omkommit, men dödssiffran väntas stiga.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".