Statistik över antal slutenvårdade 1997 – 2014 till följd av fyrverkeriolyckor
1 av 3
Foto: Socialstyrelsen
Åke Persson, kemist på Brandskyddsföreningen.
2 av 3
Åke Persson, kemist på Brandskyddsföreningen Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio
Bild på Fyrverkeri-banderoll
3 av 3
Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio

Olyckor i samband med fyrverkerier minskar

Kemisten: De allra största fyrverkeribomberna har tagits bort
2:04 min

Handeln med fyrverkerier har inletts på många håll. Vårdslös hantering av fyrverkerier leder till att flera personer skadas varje år.

Men antalet skadade minskar nu, säger Åke Persson, kemist på Brandskyddsföreningen. 

Olyckor i samband med fyrverkerier vittnar nu om en nedåtgående trend.

– Det är en nedåtgående trend nu sedan tio år tillbaka både på olyckor med personskador och bränder. Det är svårt att säga vad orsaken kan vara men vissa pjäser har försvunnit från marknaden, säger Åke Persson kemist på Brandskyddsföreningen. 

De största och farligaste fyrverkeripjäserna har förbjudits.

– De allra största fyrverkeribomberna har man tagit bort och dessutom de raketer med mer än 75 gram krut har också försvunnit. Det har säkert bidragit till att det är färre skadade personer.

Att flera handlare slutat sälja fyrverkerier kan också ha bidragit till att tillgängligheten av fyrverkerier minskat. Några av handlarna som avstår från att sälja fyrverkerier i år är bland annat Coop, Ica-Maxi, Rusta, Hemköp, Willys och City gross-butikerna. 

Men mer än så kunde göras för att få ner olyckorna och bränderna menar Brandskyddsföreningen.

För varje år är det uppemot 100 personer som skadas av fyrverkerier. Förra året blev 17 personer så illa skadade att de behövde läggas in på sjukhus för sina skador. En tredjedel av dem var minderåriga då åldersgränsen för att få hantera fyrverkerier är 18 år.

Många av olyckorna och bränder sker med raketer som har en styrpinne. Och dem ville Åke Persson, på Brandskyddsföreningen, att man skulle få bort.

Han tar Norge som exempel. Genom att förbjuda raketer med styrpinne minskade olyckorna och bränderna betydligt. Just de raketerna slarvas det mycket med när de avfyras och allt för ofta tar riktning in i en folkmassa i stället för att åka upp i luften. 

– Man sätter inte raketerna tillräckligt säkert när man avfyrar dem. Man kan ställa dem i en flaska och då välter de, väldigt ofta. De sticker iväg horisontellt i stället för upp.

Till de som planerar att fira in det nya året med fyrverkerier, har Brandskyddsföreningen några handfasta råd. Ett av råden är att läsa instruktionerna i dagsljus i god tid innan.

– Var försiktig och var nykter när du tänder fyrverkerierna, säger Åke Persson.  

En av många pyrotekniker på nyår är Dragan Kukulj. 

– När man har barn hemma förväntas fyrverkerier. Man får hålla sig på avstånd och lära sina barn att också göra det, säger Dragan Kukulj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".