EU-kommissionens byggnad Berlaymont i Bryssel och Öresundstrafik.
Foto: Henrik Montgomery / TT, Johan Nilsson / TT

Färjeföretag anmäler svenska staten

Vd Henrik Rörbaek: Vi har inte lika villkor
1:18 min

Företaget som kör färjorna över Öresund anmälde i dag svenska staten till EU-kommissionen. 

Företaget anser att de påtvingade id-kraven strider mot EU:s regler för den öppna marknaden.

Id-kraven innebär en förvridning av konkurrensen anser företaget.

- Vi menar att det strider mot konkurrensreglerna och innebär en förvridning av konkurrensen. Då vi får omkostnader som vi måste täcka medan våra konkurrenters omkostnader täcks av svenska myndigheter. Vi har inte lika villkor, säger Henrik Rörbaek, vd på HHFerries.

Som vd på HHFerries driver Henrik Rörbaek verksamheten för Scandlines-färjorna mellan Helsingör och Helsingborg.

Från och med den 4 januari måste alla transportföretag som anordnar resor till Sverige, genomföra obligatoriska id-krav på samtliga resande, och det före den svenska gränsen.

Det innebär för Scandlines färjor en extra kostnad på nästan 25 miljoner kronor bara det första halvåret bedömer företaget.

Den kostnaden har däremot inte Öresundskonsortiet som äger och driver Öresundsbron, då id-kraven som genomförs på bron, kommer att ske och bekostas av svensk gränspolis.

Det rimmar illa med den grundläggande regeln inom EU att ge aktörerna lika villkor, menar Henrik Rörbaek som nu alltså låter EU-kommissionen pröva saken. Han hade hellre sett att all kontroll skedde i Sverige.

- Det vi hade förväntat oss från den svenska regeringens sida var att man behandlat alla operatörer lika, det vill säga att man i företagit alla kontroller i Sverige och det genom svensk försorg, säger Henrik Rörbaek.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".