På fredagen var det en vacker och kall vinterdag i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Stabilt vinterväder efter nyår

SMHI: Minusgrader i hela landet
1:40 min

Efter nyår slår kylan till och det blir minusgrader i hela landet. Från Dalarna och norrut kan det bli riktigt kallt, ner till minus 20 grader. Enligt SMHI är det en återgång till mer normalt vinterväder.

– Det har varit ovanligt milt i december. Att det slår om och blir kallt är inte ovanligt. Förra vintern slog vädret också om i mellandagarna och det blev rejält kallt, säger meterolog Therese Fougman på SMHI.

Natten till tisdagen var ovanligt kall med temperaturer på -19 på vissa platser i norra Sverige och många minusgrader ner till Götaland.

I dag tisdag kan temperaturen sjunka till minus 21 i Storuman. Men kommande natt blir mildare och från i morgon och några dagar framåt stiger temperaturen något i stor delar av Sverige.

Men efter nyår slår alltså den riktiga vinterkylan till igen.

Det är riktig kall luft som väntas svepa in österifrån och när luften passerar Östersjöns förhållandevis varma vatten kan snöbyar bildas i landets östra delar.

Det blir minusgrader i hela landet och enligt SMHI stabilt vinterväder under minst en vecka. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".