Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M preciserar förslag om skärpt asylpolitik

Moderat asylskärpning
2:30 min
Moderaternas Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Moderaternas Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Moderaterna preciserar nu ett av sina förslag vad gäller skärpt asylpolitik. De som fått definitivt avslag på asylansökan bör enligt partiet få vänta i åtta år innan man kan få sin sak prövad igen.


– Eftersom många gömmer sig. Vi har 22000 personer som finns i Sverige som borde återvända. Och vi säger att en längre tid, på åtta år, exempelvis, skulle kunna vara rimligt, därför att lagstiftningen får i sig inte bidra till att människor gömmer sig, särskilt nu när så många söker asyl också många kommer att få ett nej, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Med dagens regler har dom personer som fått ett slutgiltigt avslag på sin asylansökan i högsta instans, rätt att få sin sak prövad på nytt efter fyra år. Moderaterna har drivit på för att den tiden, på fyra år, bör förlängas för att minska människors drivkraft att efter avslaget blir kvar i Sverige och hålla sig gömda i väntan på möjligheten att kunna lämna in en ny asylansökan.

Migrationsverket har inga siffror på hur vanligt det är att människor blir kvar och lever gömda i väntan på att deras första asylansökan preskriberas. Moderaterna anser ändå att i det läge som Sverige nu befinner sig måste frågan om den här fyraårsregeln utredas och lagstiftning ändras, och partiet har alltså landat det bör dröja dubbelt så lång tid jämfört med idag, alltså åtta år, innan personer ska få söka asyl igen.

- Det finns ett större motstånd med att gömma sig vi t ex skulle ha en preskriptionstid på åtta år. I vissa länder har man ingen preskriptionstid alls, det är något som man kan diskutera, och i stället ha en ventil i vissa särskilda fall. Men lagstiftningen ska inte bidra till att man faktiskt stannar kvar i landet och gömmer sig för att sen kunna söka igen, säger Elisabeth Svantesson.

Om man inte skulle få söka asyl över huvud taget en andra gång, vad skulle hända för personer som har gömt sig, och deras hemländer befinner sig i ett krig som bara pågår och pågår?

– Redan idag finns ju så det som kallas verkställighetshinder, det vill säga man avvisar ju inte personer om det inte går att avvisa. Så måste det alltid vara. Men vi kan inte ha en lagstiftning som är generell som kanske bidrar till att människor gömmer sig.

Regeringen har idag inget förslag på att ändra regelverket. Vänsterpartiet vill hålla fast vid fyraårs-regeln. Sverigedemokraterna är det enda parti som vill gå längre än Moderaterna, och anser inte att det är rimligt att den som fått avslag på asylansökan kan stanna i landet för att sedan göra ett nytt försök.

Varken Liberalerna eller Kristdemokraterna har tagit ställning. Båda partier säger dock att man inte främmande för att titta närmare på ändrad lagstiftning.

Centerpartiet anser att fyra år är en välavvägd tid, även om det enligt partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson finns en risk att människor gömmer sig i väntan på att kunna söka asyl på nytt.

– Det är klart att den risken alltid kommer att finnas. Men det man ska komma ihåg det är att det också finns de människorna, och det är oftast de som får stanna när man väl prövar fallet igen, det är de som faktiskt inte kan avvisas av olika skäl. Oftast att det land dit de ska avvisas vägrar ta emot dem, och för dem måste den här möjligheten finnas kvar, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".