Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
En man blir tillbaka skickad till Danmark från Sverige. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Uppgifter om danska gränskontroller redan 4 januari

Danmark har snabbehandlat en lag liknande den svenska
1:42 min

Danmark kan komma att införa gränskontroller inom kort. Enligt anonyma poliskällor i dansk media står tusentals danska poliser redo redan efter nyår.

Flera anonyma källor inom den danska polisen som danska tidningen Ekstrabladet talat med berättar om planer på att med kort varsel sätta in tusentals poliser längs med den dansk-tyska landgränsen. Polis ska även sättas in i hamnar och på flygplatser. Planerna omfattar upp till drygt 3 000 av Danmarks runt 6000 poliser i yttre tjänst.

Enligt tidningen ska en höjd beredskap ha gällt för polisen sedan innan jul, och tolkas som att danska gränskontroller mot Tyskland är nära förestående. Beredskapen ska innebära att polisen nu är redo att vara igång inom en vecka efter ett beslut.

Varken danska polisen eller polisförbundet bekräftar Ekstrabladets uppgifter. Men till danska TV2 säger polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt att man har en beredskap och planerar för flera olika scenarier.

Frågan hur Danmark agerar den 4 januari när Sverige inför id-krav är högaktuell. I Danmark ser man med oro framför sig att asylsökande utan id-handlingar på väg mot Sverige ska fastna i Danmark och söka asyl där och danska statsministern Lars Løkke Rasmussen har i skarpa ordalag kritiserat den svenska lagen. En kritik som under hösten lett till ett upptrappat ordkrig mellan Stockholm och Köpenhamn.

Trots den danska kritiken mot Sverige så har man i Danmark snabbehandlat en liknande lag som i Sverige. Lagen ger regeringen möjlighet att med kort varsel införa i stort sett samma regelverk vid sin gräns mot Tyskland som Sverige nu inför vid sin gräns mot Danmark.

Utan att ge något exakt datum, har danska regeringen sagt att man inte kommer tveka att använda sig av möjligheten att stoppa asylsökande innan de kommer till Danmark, om man anser att det skulle behövas.

Om Ekstrabladets uppgifter stämmer skulle de danska gränskontrollerna alltså kunna vara igång redan i anslutning till att de svenska reglerna träder i kraft den 4 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".