Spotify. Foto:Scanpix.
1 av 2
Spotify. Foto:Scanpix.
Spotifykontor och domarklubba i bildmontage.
2 av 2
Foto: Lars Pehrson / TT, Ulf Berglund / TT

Spotify stäms på 1,3 miljarder

Musiken tillgänglig för mer än 75 miljoner användare
1:17 min

Svenskgrundade musikstreamingföretaget Spotify stäms i USA på 150 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,3 miljarder kronor

Spotify ska enligt stämningen medvetet ha distribuerat musik utan att betala rättighetsinnehavarna, rapporterar amerikanska Billboard.

Stämingsansökan mot Spotify lämnades in till en domstol i Kalifornien igår. Bakom den står David Lowery, en amerikansk musiker och rättighetsförespråkare

Han menar, enligt stämningen, att Spotify har gjort musik tillgänglig för sina mer än 75 miljoner användare utan att själva äga rätten att göra det och utan att betala upphovsrättsinnehavarna.

Enligt amerikanska Billboard nämns åtminstone fyra låtar i stämningsansökan, bland andra Almond Grove med bandet Cracker.

Den och andra verk ska ha spridits utan lov - och priset för varje intrång skulle kunna bli så högt som motsvarande 1,5 miljon kronor. Totalt stäms Spotify på 150 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,3 miljarder kronor

Stämningen i Kalifornien i går kommer samtidigt som Spotify ligger i förlikningsförhandlingar i en annan rättighetstvist med den amerikanska musikförläggarorganisationen NMPA.

I ett skriftligt svar kommenteras inte stämningen men i svaret står det att när det inte är klart vem som äger rättigheterna sätter bolaget undan ersättningen, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".