Polisen slår till på flera platser efter trippelmordet. Foto: SR
Polisen slår till på flera platser efter trippelmordet i Uddevalla. Foto: SR

Dödligt våld ökar något i år

"Varit spektakulära händelser av dödligt våld under året"
2:02 min

Under året som gått kan det ha skett en liten ökning av dödligt våld i förhållande till förra året.

Men ökningen är inte en ökning i relation till befolkningstillväxten.

Under året som gått kan det ha skett en liten ökning av dödligt våld i förhållande till förra året. Men ökningen är inte en ökning i relation till befolkningstillväxten.

Ökningen av det dödliga våldet är endast till antalet och inte en ökning i relation till befolkningsväxten, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

– Det finns siffror som tyder på att det skulle kunna vara några fler fall i år jämfört med förra året. Men man får inte glömma bort att det går lite upp och lite ned. På det hela taget är tendensen kraftigt nedåtgående de senaste tjugofem åren.

Mikael Rying forskar om dödligt våld sedan tjugofem år och konstaterar att det dödliga våldet minskat sedan början på 90-talet. På 90-talet var dödsfallen närmare 110 fall om året. De senaste fem åren är det runt 80 dödsfall per år.

Under året som gått har flera mord fått mycket medial uppmärksamhet.

– Det har varit flera spektakulära händelser av dödligt våld under året. Dels mord på två unga kvinnor, utomhus, begångna av för dem okända män. Vi har haft trippelmordet i Trollhättan. Ett annat trippelmord i Uddevalla och ett dubbelmord på en restaurang i Göteborg i mars.

De mord som skapat störst rädsla bland allmänheten är kanske morden på två unga kvinnor. För att de skedde i vardagliga situationer. Den ena kvinnan var på väg hem från jobbet och den andra kvinnan var ute och joggade - något som tusentals kvinnor gör dagligen.

Vad som utmärkte händelserna var också att gärningsmän och offer inte kände varandra och att det tog lång tid för polisen att klara upp morden.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är väldigt ovanliga händelser. När de väl sker blir de naturligtvis uppmärksammade.

En annan händelse var knivmorden på skolan i Trollhättan då en 21-årig man gick in på en skola i och mördade tre personer med ett svärd.

– Vi har inte haft någon likande händelse i Sverige. Det är det närmaste vi har kommit en skolskjutning bara det att det blev med kniv den här gången.

Fler kategorier av dödligt våld har minskat de senaste åren.

– Främst är det tre grupper som har minskat. Det dödliga våldet mot barn har minskat med hälften ungefär, från tio dödsfall till fem dödsfall. Sedan har vi en minskning av de alkoholrelaterade morden i missbrukarkretsar. Tidigare utgjorde de ungefär hälften av alla mord i Sverige. De har minskat kraftigt. Men det dödliga våldet mot kvinnor i relationer har sjunkit ett antal fall per år, de senaste åren, vilket naturligtvis är väldigt positivt.

Men polisens största utmaning är kategorin dödsskjutningar bland kriminella och kommer att vara det de närmaste åren. I de brotten skräms vittnen ofta till tystnad, säger kriminolog Mikael Rying.

– Hela den här minskningen tas inte ut av det som faktiskt ändå ökar. Det är de skjutningar med dödlig utgång i kriminella kretsar. De har sakta men säkert tagit allt större del av det dödliga våldet. De är dessutom väldigt svåruppklarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".