Pensionär som styrketränar och framtidsforskaren Anders Ekoholm. Foto: Erik G Svensson och Janerik Henriksson/TT
Äldre blir allt friskare, en av flera saker som blir bättre enligt framtidsforskaren Anders Ekholm. Foto: TT

Framtidsforskare: Det mesta blir bättre 2016

"Även miljön blir bättre"
1:50 min

Vi må ha haft ett år då kriserna avlöst vararandra.

Samtidigt är vi gladare, rikare och har bättre hälsa än någonsin. Och framtiden- den ser ljus ut, enligt framtidsforskaren Anders Ekholm.

– Det finns inget folk i någon tid, på någon plats på jorden som har haft det bättre än vad vi har det just nu. Vi är rikare, friskare, ja vi har det riktigt riktigt bra, säger Anders Ekholm, som är vice vd för Institutet för Framtidsstudier.

Svenskarna har det bättre än någonsin. Våld och mord har minskat. Trafiken har blivit så säker att fler dör när de halkar på badrumsmattan.

Barnfetman har planat ut. Depressioner ökar inte längre. Till och med skilsmässorna har slutat att öka.

Framförallt blir vi friskare högre upp i åldrarna.

– Hälsa är att med glädje vara sysselsatt med sin livsuppgift. Dagens 70-åringar har ungefär samma hälsa och ungefär samma välbefinnande som 50-åringar hade på 70-talet, säger Anders Ekholm.

Nästa år fortsätter vi att bli äldre, friskare och gladare enligt Anders Ekholm. Det mesta pekar också mot att ekonomin blir starkare, inkomsterna stiger och arbetslösheten sjunker, särskilt för ungdomar.

Men miljön blir väl ändå sämre?

– Nej, inte ens det verkar gå så dåligt, åtminstone inte i Sverige. I dagsläget är våra koldioxidutsläpp nere på 1955 års nivå, säger Anders Ekholm.

Vårt klimatavtryck är alltså detsamma i dag som det var år 1955?

– Ja precis. Och det med en mycket större befolkning och en högre levnadsnivå. Enligt en beräkning av de globala koldioxidutsläppen så är 2015 det första året som de minskar lite grann, säger Anders Ekholm.

Finns det någon gräns för hur lyckliga svenskarna kan bli?

– Antagligen inte. Vi kan nog bli lyckligare. Danskarna brukar ju då och då spöa oss när det gäller lycka.

Är det en anledning att gräma sig?

– Inte för mig personligen. Men det kan ju finnas de som gör det, säger Anders Ekholm, vid Institutet för Framtidsstudier.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".