Christina Ekstrand, Västerviks kommun och Lars Borgemo, Migrationsverket. Foto: Alexandra Svedberg/SR
1 av 3
Christina Ekstrand, Västerviks kommun och Lars Borgemo, Migrationsverket. Foto: Alexandra Svedberg/SR
En familj från Syrien fick flytta in i ett splitter nytt boende. Foto: Alexandra Svedberg/SR
2 av 3
En familj från Syrien fick flytta in i ett splitter nytt boende. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Lägenheterna i modulhusen består av två sovrum och allrum/kök. Foto: Alexandra Svedberg/SR
3 av 3
Lägenheterna i modulhusen består av två sovrum och allrum/kök. Foto: Alexandra Svedberg/SR

Många kommuner vill bygga modulhus för asylsökande

Migrationsverket: Det här kanske kan ge en start
1:54 min

Runt 80 kommuner är i dag intresserade av att bygga bostäder som Migrationsverket erbjuder sig att hyra från start. I ett pilotprojekt står runt 50 platser i modulhus nu klara för asylsökande i orten Ankarsrum i Västerviks kommun.

– Jag skulle ju önska att kommunerna började bygga utan att vi är med och att vi kunde hyra på vanligt sätt. Det är ju det optimala. Men det här kanske kan hjälpa till och få en start. Framför allt vi är ju i en akut situation, vi måste få fram boenden och vi måste agera, säger Willis Åberg, ansvarig för anskaffande av boendeplatser på Migrationsverket.

Fem alldeles nya gula hus som ser ut som radhus står nu i centrala Ankarsrum. Det är modulhus som kan flyttas och användas till annat, till exempel omvandlas till äldreboende. 

– Mitt hus är mycket bra. Jag är väldigt lycklig, säger Ghada Heany som kom till Sverige från Syrien för tio dagar sen.

Det är bristen på lägenheter runt om i landet som gjort att Migrationsverket för första gången drivit fram byggande på det här sättet. Västerviks kommun vågade satsa på de relativt billiga nya modulhusen när Migrationsverket lovade att hyra dem i sex år, och att husen hamnade i den lilla orten Ankarsrum är ingen slump.

– I utredningen har man ju tänkt på skola, barnomsorg, kollektivtrafik, service och föreningsliv. Tanken här är ju att vi ska påbörja integrationen tidigare, säger Christina Ekstrand som jobbar med integration i kommunen.

Nu är runt 80 ytterligare kommuner intresserade av den här så kallade Västerviks-modellen enligt Migrationsverket. Husen kan stå klara inom ett år från beslut och Lars Borgemo som är chef på Migrationsverket i Kalmar län hoppas att ännu fler kommuner nappar.

– Det är ju ett slags pilotprojekt. Men tänker man att vi har 290 kommuner i Sverige, och tänker man att alla 290 ska bygga 50 platser var, då blir det ganska mycket. Och det skulle vara ett bra bidrag till bostadsbyggandet, så vi hoppas ju att det ska sprida sig, säger Lars Borgemo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".