Blått bland kurserna på text-tv skärmar. Stockholmsbörsen vände uppåt efter att börserna öppnade i USA på fredagseftermiddagen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Det har gått upp och ner på börsen under 2015. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

2015 har varit ett svängigt börsår

"Börsen lämnade gravitationen"
2:23 min

Det har varit ett svajigt börsår både i Sverige och internationellt. Tillväxtoro är det som har fått placerare att tappa humöret, framför allt oro för utvecklingen i Kina.

Maria Landeborn är sparekonom på Skandia.

– Tillväxten där har varit trög och det tror jag fortsätter oroa marknaden under nästa år. Räntehöjningen från den amerikanska centralbanken kom till slut vilket lugnade marknaden, för det betyder att Fed tror på världsekonomin, men det är motsatt läge i Europa där man hoppas att ECB ska ösa på med stimulanser i stället, säger Maria Landeborn.

Osäkerhet om konjunkturen har präglat 2015.

Stockholmsbörsen som klättrade ordentligt hela våren har sedan dess fallit tillbaka, men slutar ändå med en uppgång på dryga 6 procent för helåret 2015.

Bäst har företag som sysslar med konsumentvaror gått till exempel Autoliv, Electrolux och SCA. Sämst utveckling har teleoperatörerna haft, och bankerna har haft det tuffare än tidigare.

Enligt Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, var börsen övervärderad i våras.

– Den var upp ungefär 20 procent som mest och lämnade ju helt gravitationen. Det gick helt enkelt för fort där och sedan det toppade i mars-april har börsen haft en nedåtlutande profil och varit mer svårhandlad för de flesta sparare.

Internationellt har det varit en blandad utveckling. New York-börsen är i stort sett oförändrad under året mätt i lokal valuta, men räknat i svenska kronor är uppgången 8 procent i New York på grund av att dollarn har stärkts.

I Asien har aktiebörserna i Japan och kinesiska Shanghai stigit med runt 10 procent medan Indien har fallit tillbaka. I Latinamerika har många börser sjunkit på grund av fallande råvarupriser.

I Europa är det uppgångar på de flesta håll med omkring 10 procent i både Tyskland och Frankrike, till exempel.

Sjukdomen diabetes är orsaken till att den danska börsen utmärker sig med en uppgång på över 30 procent.

– Den är en världsvinnare. Insulinjätten Novo Nordisk har haft en fantastisk utveckling och då går den danska börsen väldigt bra, säger Jonas Olavi.

Vad ska man då tro om börsåret 2016?

– Jag tror att utvecklade marknader kommer fortsätta gå bättre än tillväxtländer, säger Maria Landeborn.

Jonas Olavi tror att placerare fortsätter att misstro hur stark den globala ekonomin egentligen är.

– Så fortsatt turbulens ska man vara helt inställd på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".