Den 6 december 2015 väntade många för att lägga sin röst.
Den 6 december 2015 framför gatukonst i Caracas. Många väntade på att få lägga sin röst. Foto: AP

Krav på omval i Venezuela

Oppositionen: Den här korrupta regeringen utnyttjar det faktum att det är nyårshelg
1:38 min

I Venezuela kräver det regerande socialistpartiet att man håller omval i åtta av valkretsarna som de förlorade i parlamentsvalet den 6 december i år. 

Det var första gången som oppositionen fick majoritet i nationalförsamlingen.

Socialistpartiet kräver att man håller omval.

- Den här korrupta regeringen utnyttjar det faktum att det är nyårshelg för att försöka ändra valresultatet till sin fördel. Men jag kan lova er: det kommer inte fungera, vi kommer förhindra deras försök till kupp, sa oppositionens talesperson Jesús Torrealba på en hastigt sammankallad presskonferens i Caracas.​

I valet den 6 december i år så förlorade regerande socialistpartiet majoriteten i nationalförsamlingen, för första gången på 16 år. Oppositionskoalitionen MUD fick 112 platser, vilket exakt motsvarar två tredjedelar av parlamentsledamöterna.

Det innebär att oppositionen får stora möjligheter att påverka politiken under de tre år som president Nicolás Maduro har kvar på sin mandatperiod.

Men åtta av oppositionens kandidater vann med små marginaler, och socialistpartiet har gått till högsta domstolen för att kräva att de valkretsarna görs om. Meningen är att det nyvalda parlamentet ska sammanträda för första gången nu på tisdag.

Samtidigt har president Nicolás Maduro aviserat att han tänker upprätta ett extra så kallat folkligt parlament med representanter från sociala föreningar och kvartersorganisationer. Enligt vicepresident Disodado Cabello kommer det även ha en lagstiftande funktion.

Oppositionen däremot, hävdar att det nya parlamentet bara är ett sätt för regeringen att försöka kringgå nederlaget i det senaste valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".