Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyårstalar. Foto: Hannibal Hanschke/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyårstalar. Foto: Hannibal Hanschke/TT

Merkel nyårstalar om flyktingar

"Det krävs tålamod men vi klarar det"
1:08 min

Flyktinginvandringen är en stor möjlighet för Tyskland. Det är budskapet i förbundskansler Angela Merkels nyårstal, där hon inte heller väjer för svårigheter och utmaningar.

– Det krävs tålamod men ett så starkt land som Tyskland klarar det, säger hon och upprepar årets mest omstridda fras i Tyskland.

– Vi har klarat stora utmaningar tidigare, fortsatte Merkel och påminde om det gångna årets firande av den tyska återföreningen för 25 år sedan.

Tyskland står starkt med rekordmånga i arbete. I år har över en miljon människor sökt sin tillflykt till Tyskland, men för att kunna ta emot så många människor krävs stora insatser och mycket tålamod sa förbundskanslern. 

I år firar Merkel tio år på sin post och har sett sin popularitet dala från en hög nivå. Under året har högerpopulistiska strömningar vunnit terräng. Också under nästa år måste vi värna vår sammanhållning sa Merkel.

– Följ inte de som med kyla och hat i hjärtat hävdar att Tyskland bara tillhör dem, manade Merkel. En lyckad invandring är alltid något som gynnar ett land, betonade den tyska förbundskanslern i sitt tal inför det nya året.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".