Tv-debatt i Polen. Foto: Alik Keplicz/TT
Tv-debatt i Polen. Foto: Alik Keplicz/TT

Omvärlden reagerar på ny medielag i Polen

Ökar den politiska kontrollen
1:20 min

Internationella pressfrihetsorganisationer reagerar kraftigt mot den medielag som det polska parlamentet röstade igenom i går kväll.

Lagen ökar den politiska kontrollen över public service-media.

Det är bland andra Reportrar utan gränser, Europeiska journalistfederationen och public service-organisationen EBU som i ett öppet brev vädjat till den polska regeringen och parlamentet att inte inskränka pressfriheten i landet.

Men deras vädjan verkar ha mött döva öron. Den public service-lag som parlamentet antog med stor majoritet på onsdagkvällen innebär att de statliga medierna i Polen blir så kallade "nationella kulturinstitutioner" som lyder mer direkt under kulturdepartementet.

Det här är något som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) länge har önskat. Journalister i Polen har varnat för att lagen kommer att medföra ökad politisk kontroll över medierna där obekväma röster kan tystas om de inte anses föra fram vissa nationella värderingar.

Regeringen har även sagt sig vilja främja en liknande inriktning vad gäller polska tidningar och tidskrifter och inskränka möjligheterna för utländska mediefinansiärer att verka i Polen.

I dag har till exempel flera polska tidningar helt eller delvis tyska ägare, något som representanter för regeringspartiet har sagt sig vilja ändra på.

Polen har fram till nu kunnat skryta med topprankningar på världens pressfrihetslistor. Landets public service-kanaler i tv och radio, som den nya lagen gäller, når en mycket stor andel av landets befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".