Nadezjda Savtjenko. Foto: Krill Zykov/TT.
Hungerstrejkade förra gången mer än 80 dagar. Foto: Krill Zykov/TT.

Ukrainsk pilot hungerstrejkar igen

Protest mot att hållas fängslad
1:38 min

Den ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko har inlett en ny hungerstrejk i protest mot den ryska rättsprocessen mot henne. I Kiev kräver hennes syster Vira att de ukrainska myndigheterna öppet publicerar vad de gör för att få Savtjenko fri.

– Den ryska domstolen kommer inte börja arbeta igen förrän 13:e januari, så det blir ingen dom på länge.

– I protest har Nadja inlett ännu en hungerstrejk. Det blir andra gången hon hungerstrejkar över nyårshelgen i protest mot att hon hålls fängslad, berättar Vira Savtjenko, syster till den i Ryssland fängslade Nadja Savtjenko.

Ukrainas första kvinnliga militära helikopterpilot har blivit en symbol för det ukrainska motståndet. Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj har jämfört henne med Jeanne d´Arc för hennes moraliska styrka.

Savtjenko åtalas i Ryssland för att ha planerat två mord på två ryska journalister, som dödades i en granatattack under kriget i östra Ukraina.

Hon påstås också illegalt ha korsat gränsen in i Ryssland. Allt tillbakavisas av försvaret, men bevisen som friar henne, har inte försvaret tillåtits presentera i den ryska domstolen.

Den förra hungerstrejken pågick i 83 dagar. Den här gången hade Savtjenko sagt att hon skulle sluta dricka också i protest när domen föll och därför sköts domslutet upp, hävdar systern.

Vira Savtjenko kräver också större öppenhet från ukrainska myndigheter när det gäller en eventuell fångutväxling, där Savtjenko skulle utväxlas mot ryska militärer fångna i Ukraina.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".