Människor håller upp en bild på Nimr al-Nimr. Foto: AP
Nimr al-Nimr är en av de 47 som avrättats i Saudiarabien. Foto: AP

Religiös ledare avrättad i Saudiarabien

Cecilia Uddén: Kommer att leda till oroligheter
3:04 min

Sammanlagt har 47 personer avrättats, däribland den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Nu Det kommer kraftiga protester från den shia-muslimska världen efter Saudiarabiens avrättning.

Nimr al-Nimr greps 2012 och har varit en stark kritiker av den saudiska regimen. Han beskrivs som en ledande figur för de protester som utbröt i de södra delarna av landet under 2011, där den shiitiska minoriteten upplever sig marginaliserad.

Regimkritikerns bror säger i ett uttalande till Reuters att han hoppas att eventuella reaktioner på avrättningen blir fredliga.

Samtidigt avrättades också 46 andra personer. De är skyldiga till terrorism enligt det saudiska inrikesdepartementet. De flesta är anklagade för att ha varit inblandade i en serie Al Qaidaattacker mellan 2003 och 2006. 

Iran har tidigare varnat för att det kommer att "stå Saudiarabien dyrt" om al-Nimr avrättas. Nu säger den inflytelserika mullan Ahmad Khatami att avrättningen av al-Nimr att det var vad som kunde väntas av det "kriminella" Saudiarabien och att det kan bli den saudiska regimens fall. Även ledande shiiter i Irak och Libanon fördömer avrättningen.

– Brottet att avrätta al-Nimr är del av ett kriminellt mönster hos den här förrädiska familjen (kungafamiljen i Saudiarabien). Jag väntar mig att den islamiska världen reagerar högljutt och fördömer den ökända regimen så mycket den kan, säger den iranske inflytelserika ayatollan Ahmad Khatami, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, är inte förvånad över att Saudiarabien genomfört avrättningen av al-Nimr. Det skulle vara svårt för den saudiska ledningen att gå emot ett domstolsutslag, säger han.

– Man baserar sin legitimitet på anspråket att representera den sanna uttolkningen av islamisk rätt. Om man då underkänner det som sagts av vad som ses som en kompetent wahhabistisk domstol förlorar man ju legitimitet, säger Hjärpe till TT.

– Saudiarabien brukar markera att man inte tar hänsyn till utländska önskemål. Man är så att säga fånge i sin egen propaganda.

Vad Irans varning till Saudiarabien betyder är svårt att säga, enligt Hjärpe.

– Men det ökar spänningarna. Det har funnits försök att åstadkomma en utjämning här, med kontakter mellan Teheran och Riyad. Nu fryser man väl det ett tag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".