Brittiska trupper i södra Irak 2003. Foto: Stephen Hird/Scanpix.
Foto: Stephen Hird/Scanpix.

Brittiska soldater kan åtalas för krigsbrott och mord

Kommissionen undersöker fler än 1500 fall
1:17 min

I Storbritannien kan en lång rad militärer som tjänstgjort i Irak komma att åtalas för krigsbrott och mord. Det säger i dag ledaren för försvarsdepartementets kommission som undersöker anklagelser om brittiska övergrepp i Irak.

Det är tidningen Independent som i dag publicerar den första större intervjun med Mark Warwick.

Han är före detta polisutredare och leder nu arbetet med att undersöka alla anklagelser om brittiska övergrepp under kriget i Irak mellan åren 2003 och 2009.

Kommissionen formades för fem år sedan, år 2010.

Warwick säger att han nu bedömer att det finns tillräckliga bevis får åtal i flera fall, det gäller bland annat tortyr och utomrättsligt dödande.

När kommissionen bildades år 2010, fanns drygt 150 anmälda fall att undersöka. I dag har kommissionen fler än 1 500 fall på sitt bord.

280 av de fallen handlar om anklagelser om "unlawful killings", det vill säga utomrättsligt dödande.

De övriga drygt 1 200 fallen handlar om felaktig behandling av fångar, inklusive tortyr och våldtäkt.

Människorättsorganisationer har anklagat kommissionen för att ta alltför lång tid på sig. Ursprungligen skulle utredningen ha avslutats i år, men den har bara hunnit öppna ett par dussin fall.

Kommissionens ledare Mark Warwick säger till tidningen Independent att ärendena är så många och komplicerade att utreda att kommissionen kommer att få arbeta i många år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".