Saudiska kvinnor protesterar. Foto: AFP/TT.
Saudiska shiamuslimska kvinnor i staden Qatif protesterar mot lördagens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr. Foto: AFP/TT.

Irans högste ledare: Hämnd väntar Saudiarabien efter avrättning

I går genomfördes flera uppmärksammade avrättningar i Saudiarabien. Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei kommenterade i dag gärningen.

I ett uttalande i den statliga iranska televisionen sa Ali Khamenei bland annat att en "gudomlig hämnd" väntar Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr.

I går kväll attackerade demonstranter saudiska beskickningar på olika håll i Iran. Förutom reaktioner från den shiamuslimska världen uttrycks nu också oro både från FN, EU och USA.

FN-chefen Ban Ki-Moon är "djupt förfärad" över avrättningarna i Saudiarabien, och manar i ett uttalande till lugn och återhållsamhet.

Den 56-årige Nimr al-Nimr var en av fyra shiamuslimer som avrättades, anklagad för delaktighet i regimkritiska aktioner under den så kallade arabiska vårens demonstrationer 2011.

Ytterligare 43 personer avrättades som straff för en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida 2003-2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".