Färre personer rör sig i Peking under rusningstid. Foto: Andy Wong/AP
1 av 2
Foto: Andy Wong/AP
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy.
2 av 2
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy. Foto: Hanna Sahlberg / Sveriges Radio

Utrikeskrönika om smogen i Kina

Högsta varningsnivån för farlig smog
3:33 min

Dagens utrikes mediekrönika kommer från Peking. Där är ett av de stora diskussionsämnena luftföroreningar. Lokala myndigheter på flera platser i Kina har för första gången utlöst högsta varningsnivån för farlig smog, och stängt både skolor och industrier.

Den 8 december löd en av rubrikerna på Folkets dagblads nätsida: ”Peking utlyser första röda varningen för allvarliga föroreningar – Miljödepartementet uttryckte sitt stöd mitt i natten”.

Föroreningarna har legat tunga över kinesiska städer i vinter, men även rapporteringen om smogen tyckts nå nya nivåer både i traditionella och sociala medier.

Statliga kinesiska medier som tidigare behandlade miljöproblem som känsliga negativa nyheter visar apokalyptiska bilder av stadslandskap i varierande grad av heltäckande grått och porträtt av människor i munskydd.

Inför den första röda varningen för smog i Peking framställde statliga medier påpassligt kampen mot smogen som en nationell angelägenhet. Den statliga nyhetsbyrån upplyser: ”Under kvällen sammankallade miljöminister Chen Jining ännu ett särskilt möte”.

Officiella medier framstod som svala och välkoordinerade, men under ytan var de oroliga diskussionstrådarna på sociala medier redan långa. Tips om luftrenare och munskydd cirkulerade.

Både traditionella medier och bloggar ledde till ett genombrott för kunskap och information om luftföroreningarna i Kina vintern 2011-2012. Men i dag är det främsta sociala mediet Weixin, eller Wechat, som i stället för öppna forum innebär diskussioner för inbjudna i slutna rum.

Efter att de officiella röda varningarna för smog nu tycks ha blivit en ny norm, går jag tillbaka till diskussionerna som fördes i chattrummen för föräldrar och lärare på barnens skolor under extrema smognivåer en vecka innan, då barnen fortfarande satt kvar i sina förorenade klassrum.

Inläggen där föräldrar diskuterar om de själva borde ställa in luftrenare i klassrummen är borttagna. Borta är också skolans svar: ”Apropå luftrenare, så ska vi fortfarande inte ta med sådana till skolan, en anledning är att ytan i våra klassrum är begränsad, en annan är elsäkerheten. Låt oss tillsammans stärka barnens motståndskraft och skydda deras hälsa så som man skulle ”vaka över kejsarens färd”.

I det borttagna inlägget rekommenderar skolan i stället att äta mer frukt och grönsaker. Utan att ange någon vetenskaplig källa för huskurerna ger det partitrogna Folkets dagblads nätupplaga i en livsstilsartikel liknande rekommendationer och recept på päronsoppa som ska ”rena lungorna och lösa slem” (se recept här intill), lagom till Beijings nästa röda varning den 18 december.

Andra städer tycktes följa det nya exemplet och den 23 december meddelar bland annat statliga Folkets dagblad att Shandongprovinsen för första gången utlöst röd varningsnivå, tillsammans med flera städer.

Den franska nyhetsbyrån AFP beräknar att över 100 miljoner stadsbor har uppmanats att stanna inomhus.

Den kände filmregissören Jia Zhangke väckte visst uppseende under rubriken: ”Jia Zhangke har bestämt sig för att lämna Peking – vart ska miljömigranter ta vägen?”. Och nättidningen Jiemian listade den 28 december tänkbara orter med bättre luft långt från storstäderna.

Artikeln påpekar att Jia Zhangke inte är den ende som bestämt sig och fortsätter: ”Men ännu fler saknar möjlighet att fly. De kan inte flytta. Vi måste gå till handling och få ordning på den här vidriga luften” skriver Jiemian och avslutar med att upprepa mottot från regissörens kortfilm för Greenpeace: Luften bli inte ren för att du väntar.

Källor till Hanna Sahlbergs utrikes mediekrönika

 • ”Peking utlyser första röda varningen för allvarliga föroreningar – Miljödepartementet uttryckte sitt stöd mitt i natten”, Folkets dagblads nätupplaga: http://politics.people.com.cn/n/2015/1208/c70731-27901446.html
 • Klasschattgrupp på Wechat微信för föräldrar 2 december 2015. ”Alla föräldrar, var vänliga och känn er lugna och lita på skolan, vi kommer att göra allt för att bevara barnens hälsa och kommer också att ha relevanta åtgärder för att skydda barnen, till exempel kommer vi att undvika att barnen rör sig utomhus, påminna barnen om att dricka mer vatten och äta mer frukt och grönsaker för att stärka kroppens motståndskraft. Om det inträffar fler dagar i rad med det här smogvädret, kommer skolan definitivt att vidta nästa steg av åtgärder, alla kan känna sig lugna. Apropå luftrenare, så ska vi fortfarande inte ta med sådana till skolan, en anledning är att ytan i våra klassrum är begränsad, en annan är elsäkerheten. Låt oss tillsammans stärka barnens motståndskraft och skydda deras hälsa som man skulle ”vaka över kejsarens färd”. Tack för allas förståelse och samarbete, låt oss tillsammans med barnen övervinna det här tillfällets allvarliga smog.”
 • ”Jia Zhangke har bestämt sig för att lämna Beijing – vart ska miljömigranter ta vägen?”, Jiemian 界面: http://www.jiemian.com/article/489204.html
 • ”17 städer i Shandong har täckts av smog – första röda varningen”, Folkets dagblads nätupplaga: http://legal.people.com.cn/n1/2015/1223/c188502-27967838.html
 • ”Christmas smog hits Beijing”, Xinhua: http://news.xinhuanet.com/english/2015-12/25/c_134953014.htm
 • ”Peking utfärdar återigen röd varning för allvarliga föroreningar – vad ska man äta för att rena lungorna under smogdagar?”, Folkets dagblads nätupplaga: http://energy.people.com.cn/n1/2015/1218/c71661-27945830.html
 • ”Jia Zhangke har bestämt sig för att lämna Beijing – vart ska miljömigranter ta vägen?”, Jiemian界面: http://www.jiemian.com/article/489204.html
 • Smog Journeys: a short film by Jia Zhangke”, Greenpeace East Asia, Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=zfF7ZmKMUX0
 • http://www.greenpeace.org/eastasia/news/blog/clean-air-doesnt-come-to-those-who-wait/blog/51926/

Folkets dagblads recept på päronsoppa

Här kommer Folkets dagblads recept på soppa med päron som ska ”rena lungorna och lösa slem”:

Ingredienser:

 • 2 nashipäron
 • 50 gram vit liljelök
 • 20 gram kandisocker

Gör så här:

 • Blötlägg fjällen från liljelökarna i rent vatten i 30 minuter, låt sedan koka 3 minuter, ta upp och låt rinna av.
 • Kärna ur nashipäronen, tvätta rena och skär i bitar med skalet på.
 • Lägg päronbitarna och liljelöken i en kastrull, fyll på med lämplig mängd vatten och sjud på svag värme i 20 minuter.
 • Lägg i kandisocker och ät när det har löst sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".