Protester i Srinagar i indiska Jammu-Kashmir. Foto: Tauseef Mustafa/TT
1 av 3
Protester i Srinagar i indiska Jammu-Kashmir. Foto: Tauseef Mustafa/TT
Irakiska studenter protesterar i Bagdad. Foto: Ahmad Qasem/TT
2 av 3
Irakiska studenter protesterar i Bagdad. Foto: Ahmad Qasem/TT
Uppretade demonstranter satte eld på Saudiarabiens ambassad i Teheran. Foto: Mohammadreza Nadimi/TT
3 av 3
Uppretade demonstranter satte eld på Saudiarabiens ambassad i Teheran. Foto: Mohammadreza Nadimi/TT

Kraftiga protester i Mellanöstern efter saudisk avrättning

Oron ökar för spänningar
2:24 min

Saudiarabiens avrättning av den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr har lett till kraftiga protester i Mellanöstern. I Iran har uppretade demonstranter satt eld på Saudiarabiens ambassad.  Oron ökar nu för politiska och religiösa spänningar i en redan explosiv region.

Saudiarabiens ambassad i Teheran stod i lågor och fönster och möbler krossades av demonstranter. Protester förekom också i Pakistan, Irak, Yemen och Bahrain där polis använde tårgas mot demonstranter.

Iran varnade för att Saudiarabien skulle få betala ett högt pris för Nimr al-Nimrs död. På sociala medier gjordes jämförelser mellan Islamiska statens, IS, halshuggningar och saudiarabisk rättsskipning, där 47 personer avrättades samtidigt på tolv olika platser på årets andra dag, vissa arkebuserades andra halshöggs. 

Även om flertalet av de avrättade var sunnimuslimer, anklagade för terrorism i al-Qaidas namn, så är det avrättningen av den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr som orsakat de allvarliga regionala spänningarna och riskerar att försvåra fredsansträngningarna i till exempel Syrien. 

USA hade tvärtom hoppats dämpa spänningarna mellan Iran och Saudiarabien för att gemensamt finna en lösning på konflikten i Syrien och samarbeta mot IS.

Men det saudiska kungahuset, som länge har känt sig hotat av shiamuslimska Iran och deras allierade i Syrien, Jemen, Irak och Libanon, upplever att USA har svikit en livslång pakt i och med kärnenergiavtalet med Iran.

I Saudiarabien anklagades Nimr al-Nimr för förräderi, han och den diskriminerade shiamuslimska minoriteten utmålades som femte-kolonnare, mer lojala gentemot Iran än Saudiarabien, ansåg man.

Men för många demokratiaktivister var Nimr al-Nimr en icke-våldsförespråkare, en symbol för den arabiska våren med sina krav på allmänna val i Saudiarabien och uppmaningar till samarbete mellan sunni och shiamuslimer mot alla förtryckande regimer.

I ett hemligstämplat dokument, publicerat av Wikileaks, där Nimr al-Nimrs förklarade sina ståndpunkter för en amerikansk diplomat, hyllade han amerikanska ideal som frihet och rättvisa och tonade ner sin egen radikalism. Samtidigt som han skarpt kritiserade den reaktionära saudiska kungahuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".