Skarp EU-kritik mot nya medielagar i Polen

1:16 min

EU-kommissionen varnar Polen för att gå vidare med de nya medielagar som bland annat inskränker oberoendet för public service.

– Vi har många skäl att placera det som händer i Warszawa under särskild övervakning, sade kommissionären för EU:s digitala agenda Günther Oettinger till den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung i dag.

EU-kommissionen bekräftade senare på eftermiddagen sina planer på att ta upp den polska mediepolitiken på sitt nästa möte i mitten av januari.

Den polska PiS-regeringen har sedan den tillträdde efter valet i oktober sagt att den tänker ändra landets medielagar i vad den kallar "nationell" riktning.

Före nyår antog parlamentet med stor majoritet den första lagen som bland annat ger regeringen möjlighet att själv utnämna chefer inom public serviceradio och -tv och därmed få egen kontroll över programverksamheten.

I kombination med försök att kontrollera landets författningsdomstol och en ökning av antalet politiskt tillsatta tjänstemän blir mediepolitiken en del i ett mönster som flertalet bedömare både i Polen och omvärlden ser som en oroande utveckling för en demokratisk rättsstat.

Internationella pressfrihetsorganisationer har riktat skarp kritik mot Polen under den senaste veckan och flera mediechefer har redan sagt upp sig i protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista