Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Foto: Bertil Ericson/TT
Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Foto: Bertil Ericson/TT

Sten Wickbom har avlidit

Den tidigare justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal. Wickbom var justitieminister i den socialdemokratiska regeringen 1983—1987.

Som justitieminister var Wickbom med om Palme-mordet. Han avgick sedan spionen Stig Bergling lyckats fly 1987. Wickbom blev efter det landshövding i Kronobergs län, ett ämbete han innehade till 1995.

Hans hustru Gunnel berättar att maken växte upp i Växjö och att de sedan flyttade tillbaka dit efter hans tid som landshövding. Det var också i Växjö han avled efter en lång tids sjukdom.

I historieskrivningen har det ofta hävdats att Wickbom tvingades avgå efter Stig Bergligs rymning, något som han själv tillbakavisade.

– Det stämmer inte. Han valde själv att avgå. Det var val och han ville inte att han skulle bli en belastning, säger Gunnel Wickbom till TT.

Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Om det har Wickbom senare sagt att han inte var nöjd med utredningen.

– Jag är inte särskilt stolt över de insatser som gjordes på mitt ansvarsområde, rättsapparaten. Vi lyckades ju inte, sade han i en intervju i Expressen 2006.

Med ålderns rätt ansåg han dock att han personligen "gjorde så gott han kunde".

Den tidigare statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson lämnade en skriftlig kommentar till TT på söndagskvällen:

"Sten Wickbom var från 1960-talet och under flera årtionden en av regeringskansliets skickligaste och mest anlitade jurister. Efter tio år som chef för Lantmäteriverket utsågs han 1983 av Olof Palme till justitieminister."

"Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".