Visioner om höghastighetståg mellan Sverige och Finland

3:41 min

En slags tåg som kan köras i hastigheter i över 1000 kilometer i timmen. Det är faktiskt en av tankarna när en fast förbindelse mellan Sverige och Finland via Åland diskuteras.

Företaget heter Hyperloop technologies och Rob Lloyd är VD.

Hans företag vill bygga ett närmast sciencefictionartat transportsystem, ett slags tåg, som körs i en tub vars lufttryck är extremt lågt - och det ska göra att man kan komma upp i hastigheter över 1000 kilometer i timmen.

– Vi letar efter dom intressantaste platserna i världen där det finns en historia av innovation, där det finns möjlighet att få ihop finansiering och samarbeta med privata investerare, säger han. 

Transportsystemet kan ju låta som just science fiction, men idén har förts fram av entreprenören Elon Musk, som grundade betalsystemet Paypal och elbilstillverkaren Tesla.

Musk skriver själv att idéen tog form när han läste att Kalifornien ville satsa på snabbtåg, något han anser vara föråldrat.

Ett av hans företag har utlyst en tävling om den bästa lösningen för Hyperloop, och det ska finnas en handfull företag som arbetar med att ta fram den tekniska lösningen för idén.

Tanken på en fast förbindelse med tunnlar och broar mellan Norrtälje och Åbo via Åland presenterades på ett seminarium på finska ambassaden i slutet av november.

Det ska understrykas att det är ett väldigt tidigt skede, en förstudie om bland annat realismen i det hela ska presenteras nästa höst.

Risto Penttilä, vd för Finska Centralhandelskammaren, säger att just Åland har varit aktivt i att ta fram de tidiga planerna på den fasta förbindelsen.

Hyperloop har erbjudit sig att bidra med pengar till förstudien och då givetvis med förhoppningen att företagets transportsystem skulle kunna användas i framtiden.

Hyperloop Technologies är också ett av de företag som deltar i den tävling som Elon Musks företag utlyst. Och Hyperloop Technologies hoppas kunna visa att deras teknik fungerar relativt snart, med någon form av testkörning i en bana under året som kommer.

Sedan skulle det kunna planeras för framtida byggen på tre ställen i världen, säger vd:n Rob Lloyd, som också anser att Sverige är klart intressant för ett av pilotprojekten.

– Vi hoppas ha tre platser i världen där kontrakten är klara och vi kan starta någon gång mellan 2017 och 2020, och ser gärna att Sverige är ett av dem, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista