Ayatolla Ali Khameni, demonstranter i Iran och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Foto: Ahmad Qasem/TT
Ayatolla Ali Khameni, demonstranter i Iran och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Foto: Ahmad Qasem/TT

Saudiarabien bryter med Iran

Ärkerivalerna Iran och Saudiarabien står på olika sidor
1:45 min

I en allvarlig diplomatisk upptrappning av ordkriget mellan Iran och Saudiarabien, bryter nu Saudiarabien diplomatiska förbindelser med Iran, efter att demonstranter i Teheran stormat den Saudiska ambassaden som svar på Saudiarabiens avrättning av den shiamuslimske regimkritikern Nimr al Nimr.

Ärkerivalerna Iran och Saudiarabien står på olika sidor i flera av Mellanösterns konflikter och nu väntas fredsansträngningar i Syrien ytterligare försvåras.

Irans diplomater fick igår kväll 48 timmar på sig att lämna Saudiarabien och saudiska diplomater evakuerades redan igår kväll från Iran efter attacken mot ambassaden i Teheran.

Denna upptrappade fientlighet ökar spänningarna i hela Mellanöstern och kommer i en ovanligt känslig tidpunkt då världssamfundet snarare hade hoppats dämpa motsättningarna för att kunna samlas mot Islamiska staten, IS och finna en lösning av det blodiga inbördeskriget i Syrien.

Nu väntas istället temperaturen öka i de proxykrig Iran och Saudiarabien bedriver mot varandra i olika länder - i Syrien, där Iran backar upp Bashar al Assads regim medan Saudiarabien finansierar flera av de sunnitiska rebellgrupperna - och i Jemen där Saudiarabien bedriver ett bombkrig mot iranuppbackade houthirebeller. De båda ärkerivalerna står på olika sidor också i sunni-shia-konflikterna i Irak och Libanon.

 En anonym saudisk källa med nära band till den saudiska regeringen, förklarade för nyhetsbyrån Reuters att Saudiarabien fått nog av Irans fräckhet.

Källan beskrev en känsla av irriterad uppgivenhet inom det saudiska kungahuset över att USA inte försöker hindra iran från att breda ut sitt inflytande utan istället accepterar att Iran sponsrar terrorism och utvecklar kärnvapen, som källan uttryckte det.

De avbrutna diplomatiska förbindelserna mellan Iran och Saudiarabien är ett hårt slag mot alla som verkat för försoning och en seger för hökarna i båda länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".