32åringarna Maxim och Julia ser brytningen med Ryssland som naturlig. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
32-åringarna Maxim och Julia ser brytningen med Ryssland som naturlig. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ryskt importstopp välkomnas av ukrainare

Ukraina inför importstopp av ryska varor
2:07 min

Snart stoppar Ukraina importen av ryska livsmedel, som ett svar på ett ryskt förbud av ukrainsk import. Beslutet har starkt stöd bland ukrainare, som på egen hand redan bojkottar ryskt.

– Nej, vi är inte några bröder, som de brukar säga, säger Julia.

– Vi är olika, det har vi förstått redan före Majdan, säger hennes pojkvän Maxim.

För dem är relationen till Ryssland redan bruten och för dem är det en naturlig utveckling motsvarande det som hände i de baltiska länderna eller i Polen.

Så när nu Ukraina inför importstopp av ryska varor har det stöd bland de flesta ukrainare. Redan under Majdanprotesten började många bojkotta ryska varor i butikerna, en konsumentprotest, som gav effekt. I en av matbutikerna i centrala Kiev är det redan svårt att hitta ryska varor, alltså sånt som är tänkt att stoppas.

Samtidigt har handelsavtalet med EU börjat gälla vid årsskiftet. Det innebär att tullavgifter tas bort för en rad ukrainska produkter inom livsmedel och jordbruk. Tullavgifter tas också bort för en rad produkter från EU till Ukraina, vilket på sikt kommer sänka priserna på import från EU.

Avtalet ska också ge visumfrihet, men Julia tvivlar:

– Det är viktigt, men jag tror inte det blir av, säger hon och avbryts av Maxim som är säker på att det blir så, men visumfriheten kan inte lösa grundproblemet av en usel ekonomi och där medellönen bara är 120 dollar, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".