Protester utanför Saudirabaiens ambassad i Teheran. Foto: Vahid Salemi/TT.
Foto: Vahid Salemi/TT.

Krisen mellan Iran och Saudiarabien allt djupare

David Carlqvist rapporterar
1:51 min

Krisen mellan Iran och Saudiarabien fortsätter att förvärras efter att Saudiarabiens ambassad i Irans huvudstad Teheran i lördags stormats av en uppretad folkmassa. Under dagen har flera länder allierade med Saudiarabien deklarerat att de kommer att följa efter Saudiarabien och bryta, eller kraftigt begränsa, sina diplomatiska relationer med Iran.

Bahrain och Sudan har nu båda deklarerat att ländernas diplomatiska relationer med Iran helt kommer att upphöra. Förenade Arabemiraten har samtidigt sagt att relationerna med Iran kommer att skalas tillbaka.

Flera sunnimuslimska länder väljer nu alltså att sluta upp bakom Saudiarabien. Saudiarabien sa igår att landets alla diplomatiska förbindelser med Iran kommer att upphöra, och anklagade även Iran för att stötta terrorism i regionen. 

Det sunnimuslimska Saudiarabien och det shiamuslimska Iran har länge tävlat mot varandra om inflytande i Mellanöstern. Länderna stöttar exempelvis olika sidor i inbördeskriget i Jemen. Men konflikten mellan de båda regionala stormakterna har allvarligt förvärrats de senaste dagarna.

Under lördagen avrättade Saudiarabien 47 personer. Bland dem fanns Nimr al-Nimr, en känd shiamuslimsk predikant och ledare.

Ilskan bland shiamuslimerna i regionen lät inte vänta på sig. Demonstrationer hölls bland annat av shiamuslimer i Bahrain och Pakistan. Men de största och mest aggressiva demonstrationerna hölls i Iran. Irans ledare påkallade Guds vrede mot Saudiarabien efter avrättningarna.

De kraftiga orden eldade på demonstranterna som lyckades storma Saudiarabiens ambassad. De kastade molotovcocktails och delar av ambassaden sattes i brand.

Den upptrappade konflikten mellan Iran och Saudiarabien befaras kunna leda till ökade motsättningar mellan sunni- och shiamuslimer i hela regionen. Det kommer nu även bedömt att bli ännu svårare att hitta lösningar på krigen i Jemen och i Syrien.

Det mest oroväckande är dock att risken nu ökat för att det än så länge kalla kriget mellan Iran och Saudiarabien ska utvecklas till en regelrätt militär konflikt mellan de båda länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".