Norska Petroleumstilsynets presstalesperson. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Eileen Brundtland, talesperson för norska tillsynsmyndigheten Petroleumstilsynet. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Fler allvarliga oljeolyckor i Norge

"Detta är en väldigt tragisk händelse"
2:17 min

Norges oljeindustri drabbades förra året av ovanligt många allvarliga olyckor och incidenter. Bland annat inträffade i förra veckan den första dödsolyckan i branschen sedan 2009. Tillsynsmyndigheten Petroleumstilsynet har nu inlett en granskning.

– Detta är en väldigt tragisk händelse, en väldigt allvarlig händelse. Det är viktigt att gå till botten med vad som har skett, säger Petroleumstilsynets presstalesperson Eileen Brundtland till Ekot.

Dagen före nyårsafton slog en väldig våg in över en oljeplattform i Nordsjön, på Trollfältet väster om Bergen. Det finns uppgifter om att brottvågen kan ha varit runt 30 meter hög. Den slog in genom flera fönsterventiler och en 53-årig man dödades och två andra personer blev skadade.

Från fackligt håll har man sagt att en sådan här oljerigg från 2011 ska kunna tåla vädret på Nordsjön och att den här typen av olycka inte ska kunna ske. Men den inträffade alltså ändå, och Petroleumstilsynet gör nu en omfattande granskning för att kunna förstå hur monstervågen kunde orsaka sådan skada.

Under 2015 inledde Petroleumstilsynet rekordmånga granskningar av allvarliga olyckor och incidenter i den norska oljeindustrin. 10 granskningar, mot normalt 4-5 per år.

– Det har varit ett större antal allvarliga händelser, händelser med potential för flera omkomna och storolyckor, säger Eileen Brundtland.

Men ska det tolkas som att det har blivit farligare att jobba på norska oljeplattformar?

– Det är vi väldigt försiktiga med att konkludera på nu.

– Vi har en årlig rapport som ser på just risknivån i norsk petroleumverksamhet, som ser på trenderna. Den kommer ut i april varje år och det kommer bli intressant att se vad man finner ut där, säger presstalespersonen.

Natten till nyårsafton evakuerades runt 300 oljearbetare vid två norska riggar efter att en stor obemannad pråm hade slitit sig i stormen. Den riskerade att krocka med någon av plattformarna, men så skedde inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".