Ayatolla Ali Khameni, demonstranter i Iran och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Foto: Ahmad Qasem/TT
1 av 2
Ayatolla Ali Khameni, demonstranter i Iran och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Foto: Ahmad Qasem/TT
Cecilia Uddén, Sveriges Radios utrikeskorrespondent. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Cecilia Uddén, Sveriges Radios utrikeskorrespondent. Foto: Sveriges Radio

Saudiskt risktagande äventyrar regionens stabilitet

Upptrappad konflikt mellan Iran och Saudiarabien
2:27 min

Hela världen ser med stor oro på den upptrappade konflikten mellan Iran och Saudiarabien. Den väntas få negativa konsekvenser för civilbefolkningen i de länder där ärkerivalerna bedriver krig genom ombud, främst Syrien och Jemen.

Den syriska fredprocessen som ska inledas i slutet av månaden står på spel. Bedömare menar att Saudiarabiens agerande visar att man är beredd att äventyra regional stabilitet för att motverka Irans inflytande.

För bara ett par veckor sedan satt representanter för sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran mitt emot varandra vid Syrienöverläggningarna i Wien. I dag har de inte längre några diplomatiska förbindelser och konflikten - som funnits latent i flera decennier - har på ett oroande sätt blottat sina tänder.

I Saudiarabien visste man att avrättningen av en shiamuslimsk regimkritiker skulle leda till omfattande protester. I Teheran hade den saudiska ambassaden inte kunnat stormas utan åtminstone delar av regimens goda minne.

Sedan Kung Salman kom till makten i Saudiarabien för ett knappt år sedan, har det tidigare så försiktiga kungadömet visat sig berett till allt större risktagande för att motarbeta Iran i regionen.

Oron över Irans kärnenergiavtal är stor, många saudier är övertygade om att USA, som i dag är mindre beroende av arabisk olja, har tröttnat på att försvara saudiska piskstraff och är på väg att inleda en djupare relation till den gamla persiska civilisationen.

Ett exempel på Saudiarabiens risktagande är kriget i Jemen. Där har 5800 människor mist livet sedan bombattackerna inleddes i mars för att bekämpa de Iranstödda houthirebellerna.

Den drivande kraften bakom kriget är kungens son, 30-årige Mohamed Bin Salman, som av många beskrivs som både obetänksam och våghalsig. Han är populär bland många yngre saudier som uppskattar hans otålighet och löften om modernisering. Men bland internationella bedömare finns en oro över att kungasonen tycks ha fått fria tyglar.

För ett par veckor sedan höll han en presskonferens mitt i natten där han annonserade en ny sunnimuslimsk militärkoalition mot extremism. Men det visade sig senare att flera av länderna han påstod ingick i den Saudiledda koalitionen inte ens tillfrågats.

Saudiarabien står också inför ekonomiska svårigheter till följd av sjunkande oljepriser. Att samlas kring en yttre fiende, Iran, kan vara ett sätt att dämpa intern kritik när impopulära ekonomiska nedskärningar kan komma att drabba den oljepriviligierade befolkningen.

FN:s särskilde syriensändebud, svensk-italienske Staffan de Mistura, besöker i dagarna både Riyadh och Teheran i ett försök att dämpa motsättningarna.

Men redan i december signalerade Saudiarabien att man inte trodde att fredsprocessen i Syrien skulle lyckas. Eftersom Iran aldrig kommer att gå med på att Bashar al Assad avsätts, som man sa i Riyadh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".