Norsk odlad lax. Foto: Joel Saget/TT.
Odlad norsk lax. Foto: Joel Saget/TT

Rekordår för Norges fiskexport

"Glädjande utveckling!"
2:15 min

2015 blev ett rekordår för Norges export av fisk, där odlad lax står för de klart största värdena. Även vi i Sverige köper allt mer fisk från Norge.

– Vi hade en ökning på tretton procent jämfört med 2014, så det har varit en glädjande utveckling även 2015, säger Line Kjelstrup som är Sverigechef på statliga Norges Sjömatsråd, som arbetar för att underlätta norsk fiskexport.

Under 2015 importerade Sverige norsk fisk, främst då lax, för ungefär 3,5 miljarder kronor. De senaste fem åren har värdet av Norges laxexport till Sverige ökat med totalt 77 procent, räknat i norska kronor. Line Kjelstrup säger sig inte se några tecken på att den uppåtgående trenden ska brytas.

Men norsk laxodling har stora problem, framför allt med parasiten laxlus. Under 2015 tvingade myndigheterna 25 laxodlingar att minska sin produktion på grund av svåra angrepp av laxlus. Men enligt Line Kjelstrup verkar problemen inte påverka svenska konsumenters köplust.

– Vi ser inte att det påverkar försäljningen. Laxlus är ju en välfärdsfråga för fisken och en utmaning för de som driver odlingen. Det har ingenting med matsäkerhet att göra för den svenske konsumenten.

– All norsk sjömat som exporteras, inte bara laxen, kontrolleras noga både av norska matmyndigheter och svenska matmyndigheter, säger sjömatsrådets Sverigechef till Ekot.

Trots att Norge ännu inte har lyckats få bukt med lusplågan fortsätter alltså laxexporten att öka. 2015 sålde norska företag över en miljon ton lax till omvärlden, till ett värde av närmare 48 miljarder norska kronor.

Mätt i värde ökade laxexporten med 9 procent under förra året, delvis påeldat av att norska kronan har försvagats mot bland annat euro och dollar.

Ökningen kommer trots att världspolitiken gör det svårt eller omöjligt för Norge att exportera fisk till bland annat Ryssland och Kina.

– Trots ett år med handelshinder på flera marknader och importstopp i Ryssland så hittar fisken nya marknader hela tiden. Det finns en global efterfrågan som är större än vad vi kan producera i Norge, så för de allra flesta arter har det gått bra, säger Line Kjelstrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".