Kritik mot EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv

3:05 min

Flera svenska remissinstanser kritiserar EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv. Bland annat skulle flera vapen som i dag används inom sportskytte att bli illegala.

Efter terrordåden i Paris i november tog EU-kommissionen snabbt fram förslag på genomgripande förändringar av det så kallade vapendirektivet, som gäller hantering av legala skjutvapen i samhället.

På tisdagen går remisstiden ut för de svenska remissinstanserna, och flera av dem riktar kritik mot förslagen.

Brottsförebyggande rådet skriver i sitt svar att av de 15-20 fall av dödligt våld med skjutvapen som sker årligen, så orsakas endast ett par fall av legala skjutvapen.

Myndigheten ställer sig därför tveksam till om de föreslagna skärpningarna, på kortare sikt, kommer att ha önskad effekt på den allvarliga brottslighet som beskrivs som motiv och syfte till förslaget.

Enligt EU-kommissionens förslag bör vissa halvautomatiska skjutvapen bli illegala. För sportvärlden innebär det bland annat att vapnen som används i grenarna sportpistol och snabbpistol blir förbjudna.

– Jag vill påstå att våra vapen är väldigt oattraktiva i kriminella kretsar. Sportpistoler har ofta individuellt utformade kolvar och grepp, det är inget man går ut och rånar en bank med. Om det nu är terrorism man vill bekämpa så tycker vi inte att det är de här åtgärderna man ska vidta, det här drabbar i första hand laglydiga idrottsutövare, säger Mikael Jansson, generalsekreterare för Svenska Skyttesportförbundet.

Även försäljningen av de vapen som används inom skidskytte kommer påverkas av förslaget. Och förslag om skärpningar i åldersgränsen för användande av vapen skulle även påverkar skidskyttegymnasiet i Sverige.

– Det försvårar innehav av vapen under 18 år. Eftersom vår idrottsgymnasieverksamhet är för ungdomar som är 16 till 18 år gamla skulle den verksamheten försvåras med det nya direktivet, säger Riksidrottsförbundets generalsekreterare Birgitta Ljung.

Även Försvarsmakten anser att EU-förslagen skulle innebära men för totalförsvaret och för förbandens krigsduglighet. Detta eftersom Försvarsmakten inte har råd att själva upprätthålla spetskompetens inom skytte på alla utbildningsplatser. Det är därför civila skytteorganisationer som utbildar förbanden.

Därför måste skytteorganisationerna ha tillgång till liknande vapen som de som Försvarsmakten använder. Något som förslaget skulle stoppa, enligt Försvarsmaktens remissyttrande.

EU-kommissionen föreslår även att vapentillstånd måste förnyas vart femte år. Förvaltningsrätten i Malmö – som generellt sett är positiv till en översyn av vapendirektivet – tror att detta kan leda till ökade kostnader för polisen, som hanterar tillstånden. Samt för domstolarna, som hanterar överklaganden om tillstånd.

Förvaltningsrätten i Malmö är även kritisk till att medlemsländerna föreslås implementera det färdiga vapendirektivet på tre månader, eftersom förslaget kommer att kräva omfattande ändringar i de svenska nationella reglerna.

– För mig framstår tre månader som en väldigt kort tid att implementera alla de här föreslagna ändringarna, om de står sig. Hur det ska gå till måste man tänka ordentligt på, och vi tror att det är svårt att göra det på bara tre månader, säger Alexander Warnolf, tillförordnad rådman vid Förvaltningsrätten i Malmö.

Polismyndigheten är till största delen positiv till ändringsförslagen, enligt deras remissvar, som inkom sent på remisstidens sista dag.

Myndigheten avstyrker dock förslaget att regelmässigt tidsbegränsa tillstånd för innehav av skjutvapen i högst fem år.

"Myndigheten ser istället att förslaget bör ändras så att det införs gemensamma krav i medlemsländerna att regelbundet följa upp och kontrollera vapeninnehavarnas lämplighet och behov av vapen", skriver polisen.

Polisen kommenterar även förslaget att förbjuda vissa halvautomatiska skjutvapen. Polisen är positiv till det förslaget, och poängterar i remissvaret att det "stora flertalet" av de svenska halvautomatiska gevär som idag finns för jaktändamål sannolikt inte kommer att beröras av förslaget.

"Antalet halvautomatiska gevär som innehas för målskjutning och som kan komma att omfattas av regleringen är lågt", skriver polisen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista